Hétfõ, 2019. február 18., 04.44

Uniós támogatási lehetőség méhészeknek

A méz és mézalapú termékek minőségének a javítása, a méztermelés bővítése, illetve az értékesítés megkönnyítése érdekében támogatási lehetőséget biztosítanak a méhészeknek a rovarjaiknak varroa és nosema betegségek elleni kezeléséhez, illetve propolisz és virágpor gyűjtéséhez, a virágpor szárításához, a méz melegítéséhez szükséges berendezések beszerzéséhez, továbbá az elhasznált kaptároknak a kicseréléséhez.

Támogatást biztosítanak továbbá gazdasági egységeknek mézcentrifuga, viaszolvasztó, illetve más, a méhészetben használatos berendezések beszerzéséhez.

A jelzett támogatásért pályázhatnak:

1. Fizikai személyek, jogi személyiségű méhészek, engedéllyel rendelkező vállalkozók vagy családi vállalkozások.

2. Törvényesen működő mezőgazdasági szövetkezetek, a méhészek és méhészeti tömörülések műszaki felügyeletére.

Folyó pénzügyi évben a következő tevékenységekre lehet pályázni:

A.   Méhészek és méhészeti szervezetek műszaki felügyelete. A szövetkezet közvetítésével méhnevelő, mézcentrifuga; rozsdamentes anyagból készült viaszolvasztó beszerzésére.

B.   A kaptárokat sújtó betegségek leküzdésére, illetve a kaptárokat megtámadó betolakodók elleni védelemre. Főként a varroa és a nosema elleni védekezésre a hagyományos, illetve ökologikus méhészetben egyaránt.

C.   A mézgyűjtő kiszállások racionalizálására (Raționalizarea stupăritului pastoral). A kiszállások alatt tönkrement kaptárok cseréjére; propolisz- és virágporgyűjtő berendezések beszerzésére, virágpor szárító, mézmelegítő beszerzésére.

D.  A méhcsaládok felszaporításának a technikai telügyeletére. A hagyományos, illetve ökologikus méhcsaládok, illetve anyák beszerzésére.

A pályázati kérvényeket folyó év augusztus 1-ig kell benyújtani az APIA megyei központjaiban. A pályázattal kapcsolatban bővebb tájékoztató igényelhető a www.apia.org.rohonlapon, ahonnan letölthetők a pályázathoz szükséges dokumentumok is – áll az APIA  országos központjától kjapott tájékoztatóban. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'