MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 13.33

Ünnep Magyarlapádon

Ünnep Magyarlapádon
Ünnep Magyarlapádon

Húsvét harmadnapja, 2010. április 6. délután 6 óra, Magyarlapád. Zuhog az eső, fúj a szél, hideg van. A falu utcái zajosak. Kocsik, felnőtt- és gyermekcsoportok sietnek a kultúrház felé. A furcsa, bolondos, áprilisi idő nem jelent akadályt az embereknek. 

Arcuk vidám, derűs, tekintetük biztató, hangjuk meleg és a szeretet szólal meg, amint egymást üdvözlik, és átadják jókívánságaikat. Mi lehet a nagy lótás-futás oka? Az I–VIII. osztályos tanulók hagyományos húsvéti előadása.

A tanulók osztályonként tömörülnek, színpadi kellékekkel várják sorukat. A tanítók, osztályfőnökök az utolsó tanácsokat, utasításokat adják. Az igazgató koordinálja az előadást, ő a bemondó is. A szülőbizottság elnöke, Sipos Klára és a pénztárosa, Szabó Erika fogadják a szülőket, megköszönve az ilyen alkalomkor szokásos támogatásokat. Több mint 200 szülő és vendég tiszteli meg jelenlétével a rendezvényt. Az adományok meghaladják a 400 lejt. Mire fordítjuk ezt a pénzösszeget? Az év végi jutalomkönyveket megvásárlására. Az iskolai előadásokon minden tanuló részt vesz, ez megfelelő alkalom a tehetségek felfedezésére és kibontakozására. De a legnagyobb nyereség az, hogy együtt örül a falu apraja-nagyja. Az előadás gazdag, színes, változatos témájú. A húsvéti hangulatot varázsolják a nézők elé a VII. osztályos tanulók Gergely Hanna irányításával. Következnek a VI. osztályosok Székely Erika osztályfőnökkel, akik locsoló verseket és egy rövid jelenetet adnak elő. Bándi Anna tanítónő a II. osztály tanulóival Meseországba vezet. Szilagyi Erzsébet a VI. osztály fiúival Húsvéti mese címen bemutatják az ünnepre való készüléseket. Az V–VIII. osztályos tanulók Câmpean Cristina franciatanárnő irányításával francia énekekkel szórakoztatják a közönséget. Nagy sikernek örvendtek a IV.-sek, akik Szilágyi Székely Melinda tanítónő segítségével a Ludas Matyit dramatizálják. Turcu Mihaela angoltanárnő az V–VIII. osztályos tanulókat tanította angol énekekre. Kellemes hangulatot árasztanak a színpadon a VI–VII. osztályos leányok, akiket Gergely Hanna tanárnő virágénekekre oktatott. Demeter Enikő tanítónő az I–III. szimultán osztály tanulóival mesejelenetet mutatnak be. A lapádi iskolában nagy fontosságot tulajdonítanak a helyi népművészet ápolásának. Az előadás koronáját a népdalcsokor képezi. Szilágyi Erzsébet igyekezett az iskola szólóénekeseit, az egyéni éneklés mellett csoporténeklésre is ösztönözni. A csodálatos népviselet, a 8 régi helyi népdal, a fiatal arcok és a kellemes hangok legjobb értékelője az ismétlődő hatalmas taps volt.

Együtt ünnepeli a falu a közös sikereket. A Fehér megyei Magyarlapádon élő népművészetről, szokásokról, hagyományokról beszélhetünk. Ez mindenki érdeme. Az előadások sikere a közös munkának köszönhető. Szülők, tanulók, tantestületi tagok, a falu papjai, a képviselők kötelességüknek tartják megőrizni és ápolni falunk értékeit.

Szilágyi Erzsébet iskolaigazgató


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'