JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 02.35

Ünnepelt a Bethlen Gábor Kollégium

Ünnepelt a Bethlen Gábor Kollégium
Ünnepelt a Bethlen Gábor Kollégium

Március 15-én a Bethlen Gábor Kollégium tanárai és diákserege együtt tölthették nemzeti ünnepünket a kollégium dísztermében.

Az ünnepséget Kóbori Annamária vezetésével a kollégium végzős diákjai nyitották meg palotás tánccal, majd ezt követte a képzős diákok előadása.

Iskolánkkal együtt ünnepelt Mihai Horaţiu Josan, Nagyenyed polgármestere, Szende Gabriella vendégtanár a Lónyai utcai Református Gimnáziumból, Budapestről.

Az iskola vezetősége ezt a napot a különböző díjak átadásának is szentelte.

Elsőnek a Pápai Páriz Ferenc pályázat értékelése került sor.

Dr. Szőcs Gyula budapesti orvos javaslatára és támogatásával a 2010–2011-es tanévre immár ötödik alkalommal meghirdették a Pápai Páriz Ferenc nevét viselő pályázatot. A támogató a pályadíjak felajánlásával ösztönözni szeretné a kutató diákok munkáját és megerősíteni őket abban a hitben, hogy a tanulás, a tudás is hozhat anyagi megbecsülést. Fontosnak tartja továbbá azt is, hogy a pályázat által többek figyelme Nagyenyedre összpontosuljon.

A pályázatra 7 pályamunkát nyújtottak be: egy nyelvemlék-témakörű, négy honlap-szerkesztés, egy novella és egy udvarrendezés témájú. Emléklapot kaptak és könyvjutalomban részesültek Szakács Gáspár, Kovács Tamás és Turzai Csaba Zsolt XI. A osztályos diákok (honlap-szerkesztés). Idén két-két megosztott III. és II díjat osztottak ki. III. díjasok: Szilágyi Péter X.A, valamint Molnár-Feri Renáta X.C. II. díjasok: Vincze Boglárka, XI.A és Kiss Csaba XII. B.

A nyertes pályamunkák bemutatása után érdemösztöndíjak kiosztására került sor.

Idén először kerül kiosztásra a Dr. Tóbiás Sándor Emlékdíj. A díjat az alapító a legügyesebb mezőségi diáknak szánta. A Dr. Tóbiás Sándor Emlékdíj kitüntetettje: Rémán Enikő.

A Simon László díjat  ifj, Simon László alapította édesapja, id. Simon László emlékére, aki pedagógia-pszichológiai tanára volt a kollégiumnak. Simon László díjban részesültek Vincze Boglárka, Szilágyi Renáta, Horváth Enikő és Székely Helga Krisztina.

A Molnár Árpád díjat Molnár Julianna, valamint a Holányi és Sebestény család alapították Molnár Árpád volt kollégiumi tanár emlékére. Az ösztöndíjat a pedagógia területén jeleskedő diákok kapják. A díjban Hermán Angéla és Molnár Noémi részesült.

A március 15-i rendezvénnyel még nem járt le minden, mert az iskola végzős diákjai már hetek óta az idei Bethlen Bálra készültek, amelyet március 19-én tartottak. Az eddigi bálok közül az idei volt a legnépesebb, több mint 600 résztvevővel. A legtöbb végzős diák, szám szerint 87 vett részt a csodás táncbemutatón.

A bálon jelen volt többek közt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Ladányi Árpád, az Országos Pénzügyőrség vezérigazgatója, Gergely Balázs, az EMNT Közép-erdélyi régiójának elnöke, Szász Péter, a Demokrácia Központok igazgatója, dr. Korsós Bálint Debrecenből, az Országos Református Tanáregyesület elnöke, a város polgármestere, Mihai Horaţiu. Az anyaországból is, Soltvadkert Kossuth iskolájával 13 éves testvériskolai kapcsolatot ápol a kollégium, innen nyolctagú küldöttség érkezett a bálra, köztük Berkecz László volt polgármester, de jöttek Debrecenből is a Dóczy Református Gimnáziumból, valamint a szolnoki Tisza-parti Gimnáziumból, a Marosvásárhelyi Református Kollégiumból is.

A bált a palotás tánc nyitotta meg, melyet a tangó, angol valcer, keringő követett. Tombola előtt a XII.A diákjai egy utolsó előadással, tánccal szórakoztatták az egybegyűlteket, csacsacsával zárva az esti fellépéseket.

Tanárok, diákok, barátok és szülők együtt szórakoztak, táncoltak hajnalig. Minden résztvevőnek, de főleg a végzősöknek felejthetetlen eseményt nyújtott újra a kollégium.

Horváth Enikő

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: FAserramenti / Szombat, 2014. június 28., 16.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

He5ller med dig. De har be4ttre koll e4n man tror. Jag har besegrats av ett ge4ng pe5 teport. Jag har i flera veckor ff6rsf6kt fe5nga dem pe5 bild ne4r de e4ter av kf6rsbe4ren men de har beste4mt sig ff6r att inte le5ta sig fotograferas. Mycket irriterande men det e4r pe5 ne5got se4tt de som beste4mmer he4r jag har inte en chans.
Hozzászólt: Kadar / Kedd, 2011. március 29., 10.08 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A pályázatok nem megtekinthetőek?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'