Kedd, 2018. december 18., 17.47

Ünnepi hétvége a soltvadkerti testvériskolával

Ünnepi hétvége a soltvadkerti testvériskolával
Ünnepi hétvége a soltvadkerti testvériskolával

Soltvadkert város és az ottani Kossuth Lajos Általános Iskola neve ma már ismerősen cseng a nagyenyedi kollégiumban.

A település a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában található. A várost 1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal.

„Ma már bátran kijelenthetjük, hogy a nagyenyedi Bethlen Kollégium egyik legszebb, de biztosan a legelmélyültebb testvériskolai kapcsolatárol van szó.”(Bakó Botond – Aranyhíd című kiadvány)

A több mint tízéves múltra visszatekintő kapcsolat során, minden évben találkozott a két tantestület és a diáksereg. 2002-ben az enyediek ünnepelték március 15-ét Soltvadkerten, idén a soltvadkerti vendégek jöttek Nagyenyedre a március 15-i ünnepségre. Csütörtök este, március 12-én érkezett a 38 fős csapat.

A nagyenyedi házigazdák finom vacsorával várták a vendégeket, szállásuk az ódon kiskollégium falai közt volt biztosítva.

Másnap egy kávé melletti ismerkedés az új kollégákkal, majd a délelőtt folyamán, Kónya Mária aligazgató, történelem szakos tanárnő bemutatta az iskola múzeumát, a felújított tornacsarnokot, Bakó Irénke nyugalmazott biológia szakos tanárnő a Természetrajzi Múzeumba invitálta a vendégeket. 11 órától részt vettek az iskola diákjaival együtt a március 15-ei megemlékezésen, ahol megcsodálhatták az elemisták néptáncelőadását, és részt vehettek a Pápai Páriz Ferenc-pályaművek kiértékelésén és díjátadásán. Délután a Remetei Kolostor apácáinak hétköznapjaiba tekinthettek be, megcsodálhatták a gyönyörű környezetben lévő templomaikat. Mindezek után a gyulafehérvári vár és Székesegyház következett.

Szombaton a tordai sóbányába kalauzolta el a vendégeket Bakó Botond nyugalmazott kollégiumi tanár, ahol Lovász Attila idegenvezető segítségével elvarázsolta őket a sóbánya szépsége.

Az ünnepségsorozat csúcspontja az esti Bethlen-bál volt, itt mindenki kiszórakozhatta, kitáncolhatta magát.

Horváth Enikő


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Mihály Judit-Mária / Péntek, 2010. március 19., 11.40 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nagyon szép, tartalmas beszámolókat olvashatunk mindig Horváth Enikő tollából!
A bethlen-bálról nem készült beszámoló?
Számunkra, a távol élőknek az is nagyon érdekes lenne!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'