JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 04.17

Ünnepi prémiumok

Noha a statisztikai hivatal adatai szerint 917 lejes átlagfizetésével Hunyad megye az országos lista közepén áll, az ortodox húsvét ünnepe alkalmával a közigazgatásban dolgozók kisebb-nagyobb prémiumokra számíthatnak.

Az indítópont a tanároknak kormány által kiutaltatott 350 lejes húsvéti prémium volt. Ennek nyomán a többiek is jogosnak tartják a hasonló pénzjutalmakat: a petrozsényi székhelyű országos kőszénbánya vállalat (CNH) például egységes 450 lejes prémiumot adott mind a 12.000 alkalmazottjának.

Természetesen a helyi önkormányzatok sem maradhattak el, főleg, hogy a választások is közelednek. Lupény kivételével szinte minden városban ez a helyzet.

A megyeszékhelyen például az önkormányzat alkalmazottai egy üveg bor mellett 100 lejes élelmiszerjegyet kaptak. Brádon 150-200 lejes prémiumot kapnak az önkormányzat alkalmazottai, s Szászvároson is hasonló a helyzet. Legjobban a petrozsényi önkormányzat alkalmazottai járnak, mivel ők fejenként 500 lejes prémiumot kaptak. Vajdahunyadon – a többi városhoz hasonlóan, ahol a húsvéti prémium a kollektív munkaszerződésben is szerepel – 300 lejnyi jutalomra számíthatnak, amit azonban csak utólag, azaz jövő héten kapnak meg. Ami még mindig jobb, mint például a Zsilvölgyi Lupényban, ahol a bőkezűbbnél bőkezűbb elektorális alamizsnákkal „jeleskedő” szociáldemokrata polgármester rég kiürítette a városkasszát, így hát az önkormányzat alkalmazottainak semmi sem jut.

A Hunyad megyei nyugdíjasoknak semmilyen anyagi pótlék sem jutott az ortodox húsvétra. Ők azonban a 669 lejes átlagnyugdíjukkal az országos nyugdíjnagyság élvonalában vannak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'