Szerda, 2018. december 12., 15.07

Utcára vonultak a polgármesterek

A polgármesterek és alpolgármesterek gyalog vonultak át a városon a prefektúra székházáig
A polgármesterek és alpolgármesterek gyalog vonultak át a városon a prefektúra székházáig

Utcai felvonulással fejezték ki a Tudose-kormány által előrevetített fiskális intézkedésekkel szembeni nemtetszésüket hétfőn a liberális polgármesterek és alpolgármesterek. Az önkormányzatok vezetői a megyei tanács székházától indultak el gyalog a Városházáig, ahol a prefektúra bejáratánál egy, a követelményeiket tartalmazó memorandumot nyújtottak át Vasilică Damian alprefektusnak.

A települések vezetői egyhangúlag azzal vádolják a kormányt, hogy szánt szándékkal tönkreteszi a polgármesteri hivatalokat, tekintve, hogy az új, jövő év elejétől életbe lévő adótörvénykönyv által jelentősen megrövidíti a költségvetéseiket. A tiltakozókat Sergiu Bîlcea (PNL), a megyei tanács alelnöke vezette. Utóbbi sajtóközleményben azt nyilatkozta: a kormány célja politikailag függővé tenni Bukaresttől az önkormányzatokat, ezt pedig elsősorban azok a nagyvárosok (pl. Arad) fogják megsínyleni, melyek költségvetésébe tekintélyes összegek folynak be évről évre a jövedelemadókból.

„A legnagyobb vesztenivalója Arad, Kolozs, Temes vagy Szeben megyéknek lesz, ellentétben a kevésbé fejlett megyékkel, melyek eddig is a kormány jóindulatától függtek. Arad megye nem Teleorman és nem Alexandria. Itt a saját munkánk hajtja a gazdaságunkat, nem pedig a kormány” – nyomatékosította Bîlcea alelnök, aki szerint a jelenlegi kormány továbbra is azokat a megyéket részesíti előnyben, ahol a választásokon a PSD kapta a legtöbb szavazatot.

A tiltakozó polgármesterek között találtuk Antal Pétert, Pécska polgármesterét is, aki a Nyugati Jelen megkeresésére elmondta, az általa vezetett település büdzséje jövőre legrosszabb esetben több mint 2,7 millió, „jó” esetben pedig mintegy 2,3 millió lejjel lesz szegényebb a kormány által szorgalmazott pénzügyi „forradalom” által. A polgármester szerint fontos beruházásokról kell lemondjon Pécska, ha a kormány foganatosítja törekvéseit. Hozzátette, az elkövetkezőkben minden bizonnyal sor kerül újabb tiltakozásokra és reményét fejezte ki, hogy legközelebb az RMDSZ-es polgármesterek is csatlakoznak hozzájuk.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'