Szombat, 2018. szeptember 22., 02.12
Esély a normális életre

Úttörő érsebészeti műtétek a Megyei Kórházban

Életmentő érsebészeti műtét a Temes Megyei Kórházban
Életmentő érsebészeti műtét a Temes Megyei Kórházban

A Temes Megyei Kórházban két, hazai viszonylatban úttörő érsebészeti műtétet hajtottak végre ezen a héten. Két fiatal, akik súlyos keringési rendellenességekben szenvedtek, az érsebészeknek köszönhetően esélyt kaptak a normális életre.

A különleges műtéteteket Mihai Ionac és Adrian Tutelcă érsebészek hajtották végre, egy német érsebész, Rolf Dammrau irányításával.  A műtétek egyenként 4 órát tartottak. Az egyik 24 éves páciens veleszületett May Thurner szindrómában szenvedett, ami azt jelenti, hogy az egyik altesti vénája elszűkült, és a szűkület trombózist okozott. A lány életét veszélyeztető vérrögöt sikerült feloldani, de a véna szűkületét csak egy különleges műtéttel lehetett megszüntetni. Az érsebészek egy különleges stentet ültettek be a fiatal lány vénájába, amely kitágítja a vénát és megszünteti az újabb trombózis veszélyét.

A második páciens egy 30 éves fiatalember volt, akinek rendellenesen tágulnak az ütőerei, ami aneurizmák megjelenését okozhatja. A fiatalembernek egy különleges protézist ültettek be az egyik ütőerébe, ahol nagy volt a veszély az aneurizma kiszakadására. Ezek a műtétek költségesek, de az Egészségügyi Biztosító fedezte a páciensek ereibe beültetett életmentő készülékek árát. A megyei kórház igazgatója, Marius Craina szerint a Megyei Kórház rendelkezik a különleges érsebészeti műtétek elvégzéséhez szükséges felszerelésekkel, de a műtétek költsége akár több ezer euró is lehet és a Biztosító támogatása nélkül nem lehetne őket elvégezni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'