JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.15

Üzemhiba a dévai vársiklónál

Mentési akció közben (Traian Manu-fotó)
Mentési akció közben (Traian Manu-fotó)

Műszaki meghibásodás miatt hírtelen leállt a turistákkal teli dévai vársikló vasárnap délután. A mentési akció jó két órát vett igénybe, de szerencsére egy jó adag ijedtségen kívül senki sem szenvedett semmilyen sérülést.

Az incidens az emelkedés során történt, kb. a pálya egyharmadánál, amikor a siklóban 17 turista tartózkodott (köztük 2 gyerek), 13 romániai és 4 magyarországi. Rövid rángatás és nyikorgás után a sikló egyszerűen leállt. Az utasok természetesen megijedtek, de elég hamar megnyugodtak, derül ki az önkormányzat információiból. A legkellemetlenebb a siklóban uralkodó nagy meleg volt, amit olyan két órán át kellett elviselni, ameddig a mentési akció tartott.

A katasztrófavédelmiek különleges létrákkal – és vizes palackokkal – érkeztek a helyszínre, és egyenként kimentették a kötelekkel bebiztosított utasokat. A mentést nehezítette a helyszín nehéz megközelíthetősége, a sikló éppen ott állt le, ahol pályája 7 méterrel a talaj fölött halad el.

Az első vizsgálatok szerint műszaki meghibásodás történt a fékrendszernél, s ez állította le a siklót. A meghibásodás okait még vizsgálják, hétfőn a sikló nem üzemelt. Július közepén volt már egy hasonló incidens, de akkor a sikló a fél várost érintő áramszünet miatt állt le. Annak nyomán két héttel ezelőtt a katasztrófavédelmi hatóság (ISU) gyakorlatot is tartott a sikló meghibásodása/leállása esetére. A dévai önkormányzat mindenesetre felvette a kapcsolatot a sikló osztrák gyártójával. A sikló 2005 nyara óta üzemel.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'