JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 15.54

Vakációban (is) jól telt az iskolában

Vakációban (is) jól telt az iskolában
Vakációban (is) jól telt az iskolában
A Megyei Nőszervezet a félévközi vakáció idején, február  4–8. között immár második alkalommal szervezett játszóházat az Arad Megyei RMDSZ segítségével.

Tavaly nyáron két helyszínen – Pécskán az iskolában, Aradon a Csiky Gergely Főgimnáziumban – tartották a nyári játszóház tevékenységeit, és a sikeren felbuzdulva, illetve a visszajelzések miatt döntöttek úgy a szervezők, hogy a februári vakációban is összehozzák a játszóházat, melynek ezúttal az Aurel Vlaicu Általános Iskola adott teret.

„Amellett, hogy a szünidőben is gyermekfelügyeletet biztosítunk úgy, hogy közben mindenféle játékos tevékenység közül választhat a gyermek – azt gondoltuk, hogy ezzel egy kis reklámot is csinálunk az iskolának, az előkészítő osztálynak, mert az a tapasztalat, hogy a szülők nagyon nem tudják eldönteni, hová adják a gyereket iskolába, idegenkednek az összevont osztályoktól. Azt gondoltuk, hogy ha itt, ebben az iskolában megcsináljuk a játszóházat, akkor megismerik a tanító néniket, megnézik az iskolát, az osztálytermeket, látják, hogy milyen sok tevékenység van itt is, és akkor hátha be fog indulni egy egyedülálló előkészítő osztály jövőre” – mondta a helyszínen Tripon Ildikó, az RMDSZ Arad Megyei Nőszervezetének elnöke.

„Az iskola nagyon örült, hogy helyet adhatott ennek a nagyszerű programnak, és örülünk, hogy a diákok a vakációban is jönnek, és tudunk nyújtani nekik olyan tevékenységeket, amik érdekli őket és a szívükhöz közel áll: festenek, kézimunkáznak, társasjátékoznak, szaladgálnak, sportolnak. A gyerekek nagyon élvezik, és a szülők is nagyon örülnek, hogy van hol hagyni a gyereket a vakációban felügyelet alatt. Külön jó dolog, hogy a nagycsoportosok megismerhetik a jövendőbeli tanító nénit Tari Éva Andrea személyében, ő kezdi jövőre az előkészítősökkel a tanévet” – kapcsolódik be a beszélgetésbe Barbócz Izabella, az Aurel Vlaicu Általános Iskola aligazgatója.

A Nőszervezet alelnökétől megtudtuk, hogy naponta 25–30 gyermek vette igénybe a játszóházat, érkeztek vidékről és a körzeti iskolákból is. A különböző szórakoztató jellegű foglalkozások – társasjáték, festés, színezés, gyurmázás, kézimunka, bábozás stb. – egy osztályteremben zajlottak, majd a változatosság kedvéért a tornaterembe mentek a gyermekek és felügyelők, ahol mindenféle sporttevékenységekben (akadálypályák, labdajátékok, mozgásfejlesztő játékok stb.) vehettek részt.

A felügyeletet óvónők, tanítónők, nyugdíjas pedagógusok vállalták, akiknek az iskola vezetősége és a Nőszervezet ezúton is köszöni odaadó munkájukat, segítségüket.

„A felügyelő pedagógusok váltották egymást, egyszerre mindig ketten voltak a gyermekekkel. Köztük volt az Aurel Vlaicu Általános Iskolából a három tanító néni: Balta Emese, Tari Éva Andrea és Nagy Andrea, valamint Iordache Mária, Varga Enikő óvó nénik, Tóth Hajnalka, a Nőszervezet alelnöke, és nem utolsósorban az iskola angoltanár nénije, hiszen angol nyelvű foglalkozások is voltak”  – mondta el Tripon Ildikó.

A februári játszóházban a hangulat nagyon jó volt, a gyermekek szemmel láthatóan jól érezték magukat.

„Én egész héten voltam, nagyon jól telt. Másabb, mint mikor rendesen vagyunk iskolában, hisz most azt csinálhatunk, amit akarunk. Sokat szaladtunk, játszottunk, kézimunkáztunk, nekem minden nagyon tetszett” – árulta el nekünk Anett, aki az Aurel Vlaicu Általános Iskola III. osztályos tanulója.

Az ő véleményét osztotta barátnője, osztálytársa, Patrícia, akinek a sok játékos tevékenység közül a varrás tetszett a legjobban.

„A jövőben is szeretnénk folytatni ezt a dolgot, mert az érdeklődés alapján is igény van rá, a gyermekek nagyon jól érezték magukat, és a visszajelzések nagyon jók mind a gyermekek, mind pedig a szülők részéről” – fogalmazott Tripon Ildikó.

„Én szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a munkaprogramom megengedi, hogy előkészítő osztályos kislányommal otthon maradjak a vakációban, de mivel kislányom is igényli a sok játékot, én pedig kíváncsi voltam, hát így jöttünk el. Nagyon tetszik, ami itt van, és nagy segítség ez a dolgozó szülőknek” – mondta el véleményét egy anyuka, aki éppen kislányát kísérte el a februári játszóházba.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'