JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 07.01
Barátnők közt az aradi női kávéházban

Vállaljuk tudatosan szerepünket

Vállaljuk tudatosan szerepünket
Vállaljuk tudatosan szerepünket

Az egészséges nő volt a témája az RMDSZ Arad Megyei Nőszervezete szeptember 5-én délutánra szervezett találkozójának. Az RMDSZ aradi székházában összegyűlt hölgyeket Tripon Ildikó elnök és Balta Emese alelnök házigazdákként köszöntötték a kávéház hangulatát idéző, ízlésesen berendezett teremben.

„A Barátnők közt az aradi női kávéházban nevet viselő rendezvény úgy jöhetett létre, hogy a Pro Pir Kult Egyesület felvállalta, hogy felkarol, és időnként helyet ad nekünk. Azt szeretnénk, hogy szakmai beszélgetések sorozata legyen ez, találkozzunk, beszélgessünk problémáinkról, örömeinkről, olyasmiről, amiről esetleg máshol nem merünk beszélni. Az a cél, hogy összejöveteleinken próbáljuk úgy érezni magunkat, mint barátnők közt” – intézte szavait a hölgyekhez Tripon Ildikó.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke és Székely Hajnal, a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet elnöke.

A friss kávé kortyolgatása, finom sütemények kóstolgatása közben Tóth Brigitta, a pécskai RMDSZ Nőszervezetének elnöke bemutatta a délután „főszereplőjét”, és a jelenlévő hölgyek megismerték Boldizsár Tünde pécskai tanítónő történetét.

Nem véletlenül esett a választás Tündére, hisz a szervezők Az egészséges nő címszó alatt a mellrák elleni küzdelmet tették a fókuszba, így került a képbe a 44 éves tanítónő, akinél két és fél évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak.

„Úgy gondoltuk, hogy érzékenyebb témákat is kellene érintenünk, amihez az ember nehezen nyúl, mert kényes, mert rossz, pedig lehetséges, hogy beszélnünk kellene róla, mert lehet, ha környezetünkben érintett valaki, vagy éppen mi, vagy ismerünk valakit, aki ismer valakit, aki érintett. És ha nem tudunk róla, nem is tudunk segíteni” – vezette fel Boldizsár Tünde betegségének történetét Tóth Brigitta.

A fiatal, életvidám, életerős tanítónő azóta már átesett a kemoterápiás kezeléseken, a műtéten, az eredményei is jók, és tele van pozitív gondolatokkal.

Történetét hallgatva egy kellemes, meghitt, interaktív beszélgetés alakult ki a jelenlévők közt, akárcsak anno a kávéházakban, barátnők közt, még a wi-fi előtt.

Biró Rozália hálával mondott köszönetet az elhangzottakért, a megosztott gondolatokért, melyekből – elmondása szerint – haza vitt magával, mint ahogyan azt a jelenlévő összes hölgy tette.

„A Nőszervezet legfontosabb dolga, hogy egy kicsit a közösségnek a kovásza legyen, ami összeköti az embereket. Sajnos, a társadalom arrafelé halad – de nem csak itt, hanem az egész nagyvilágban –, hogy mint közösséget is szétszedjenek, és egyénenként még ágról szakadtabbak legyünk. Mindaz, amiket ma hallottunk, a Tünde története egyfajta gyógyítás. A mi munkánk is ez kéne legyen: közösségépítés és gyógyítás. Fontos, hogy a hétköznapokban próbáljuk tudatosan vállalni a nő szerepünket és lehetőségünket, és keressünk ehhez társat” – búcsúzott az aradi hölgyektől Biró Rozália.

A sikeres, estébe nyúló délután maradandó élményt nyújtott mindazoknak, akik ellátogattak az aradi női kávéházba szerda délután.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'