Kedd, 2019. február 19., 00.19

Változik az időszaki műszaki vizsga

Változik az időszaki műszaki vizsga
Változik az időszaki műszaki vizsga

Január elsejétől érvénybe lépett az a törvény, amely a 2006 előtt gyártott személygépkocsik tulajdonosait arra kötelezi, hogy évente, nem pedig kétévente végezzék el a műszaki vizsgát (ITP). Az új kötelezettség a jármű gyártási évére vonatkozik, és nem a romániai nyilvántartásba vétel évére – tájékoztat George Dinică, a Romániai Gépjármű-nyilvántartás (RAR) igazgatója.

„A jármű törzskönyvébe (carte de identitate vehicul, röviden CIV) be van írva a személygépkocsi gyártási éve. A RAR-ellenőrök ezt az évet veszik figyelembe vizsgáztatáskor, nem pedig a beíratás évét. Ha egy autó például tavaly hoztak be és jegyeztek be a forgalomba Romániában, de 2006 januárjában volt gyártva, akkor a műszaki vizsgát évente kell megcsinálni” – nyilatkozta George Dinică. A nyilvántartás vezetősége azért döntött így, mert tavaly februártól, miután eltörölték a regisztrációs adót, több mint 520 000 használt autót irattak be országszerte. A 12 évnél idősebb személygépkocsik esetében meg szeretnék akadályozni a nem megfelelő vagy nagyobb hibákkal rendelkező autók forgalomba helyezését, amelyek veszélyeztethetik a járművezetők és a gyalogosok biztonságát. Az Országos Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (DRPCIV) által közzétett statisztikában a használt autók beíratása 75%-kal volt nagyobb 2017-ben, mint két évvel ezelőtt.

A RAR-igazgatója hozzátette, hogy 2009 óta évről évre növekedik a forgalomban lévő autók átlag életkora. Kilenc évvel ezelőtt 8,6 volt az átlag, 2017 végén már meghaladta a 12-t, és csökkenés egyhamar nem várható.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'