https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Kedd, 2019. szeptember 17., 09.53
Csökkent az ócskavas-lopás a Zsil völgyében

Vándor mágnesek?

Évek óta mozdulatlan ócska vagonok a dévai állomás mellékvágányain. Valóságos „aranybánya” a mágneseknek
Évek óta mozdulatlan ócska vagonok a dévai állomás mellékvágányain. Valóságos „aranybánya” a mágneseknek

Lényegesen csökkent az idén a vasúti ócskavas-lopás a Zsil völgyében, állítják a petrozsényi vasúti rendőrség illetékesei.

Míg 2000 és 2007 között a bányavidéki vasút amolyan „Eldorado” volt az ócskavas tolvajok számára, az idén jóval kevesebb probléma keletkezett.

Korábban a helyileg „mágneseknek” nevezett ócskavas-tolvajok használaton kívüli sínektől, áramkábelektől egészen bonyolultabb vasúti szerkezetek szétdarabolásáig, szinte minden szállítható fém darabot elvittek, gyakran a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztetve. Tavaly óta a petrozsényi vasúti rendőrség őröket állított fel az állomások mellékvágányain, s nemegyszer csak a fegyverhasználatuk akadályozta meg a mágneseket. Ennek köszönhetően az idei évben körülbelül a felére csökkent a vasúti ócskavas-lopás mértéke.

A mágnesek mégsem adják fel. Nemrég a rendőrök a piskitelepi vasúti csomópontnál csaptak le ócskavas-tolvajokra, akik ócska vagonok fémrészeit próbálták leszerelni. Amint kiderült, a mágnesek a Zsil völgyéből érkeztek, noha némi helyi „segítséget” is igénybe vettek, ismertette a helyzetet Vasile Hriţac, a Hunyad megyei vasúti rendőrség illetékese. Nem sokkal korábban a vasúti rendőrség a Piskitelep–Vajdahunyad sínpálya áramkábelei ellopása megakadályozására kellett közbelépjen. A megye központi részein ugyanis korábban nem voltak olyan komoly problémák a mágnesekkel. De úgy néz ki, hogy azok a „megdézsmált” Zsil völgyéből az érintetlenebb Maros völgy vasúti infrastruktúrája felé vándorolnak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'