JelenHaz
Péntek, 2019. december 06., 00.08

Várak és kastélyok nemzetközi fesztiválja Vajdahunyadon

Csatajelenet a vár udvarán. Látvány, nem csak gyerekeknek
Csatajelenet a vár udvarán. Látvány, nem csak gyerekeknek

Több mint tízezer személy látogatta meg pénteken és szombaton a vajdahunyadi várat. Aligha bánták meg, hiszen nagyszerű látványok fogadták, a Hunyadiak ősi fészkében ugyanis ötödik alkalommal szervezték meg az európai várak és kastélyok nemzetközi fesztiválját.

Természetesen a középkori fesztivál sem hiányozhatott, a vajdahunyadi és medgyesi lovagok piros szőnyeggel, kenyérrel és sóval fogadták a turistákat, a két nap folyamán pedig több csatajelenetet és lovagi játékot adtak elő, illetve fegyvereiket mutatták be. Az úrnők pedig a középkori öltözék titkait ismertették a látogatóknak.

A legnagyobb látvány mégis az európai várak és kastélyok „vására” volt, amolyan „kastélybörze”, amelyen az érdeklődők részletes információkat kaphatnak a részvevő kastélyokról és várakról, történelmükről, látnivalóikról, megközelíthetőségükről és hasonlókról. A választék nagy volt, a házigazda mellett több mint 20 vár és kastély vett részt a fesztiválon. A legtöbb közülük romániai, főleg erdélyi, külföldről csak 3: a balcsiki (Bulgária), a Mimi kúria (Moldvai közt.), illetve a Mir, a híres lengyel Radziwill nemesi család gyönyörűséges kastélya, amely a történelmi viszontagságok nyomán manapság Belarusz államban található. Ez volt azonban az első alkalom, hogy a kastélyfesztiválon nem vett részt egyetlen magyarországi vendég sem. A legtöbb standnál középkori öltözékben vagy népviseletben várták az érdeklődőket.

A fesztivál végén, szombat este a rockzene kedvelőinek szólt, amikor a Compact együttes lépett fel szabadtéri koncerttel.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'