JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 07.52
Nyilvános vitára bocsátották az új Nyugdíjtörvényt

Várják az érdekeltek észrevételeit

Fotó: pressalert.ro
Fotó: pressalert.ro

Az új Nyugdíjtörvényt mutatta be szerdán a sajtónak Ioan Căprariu, a Temes megyei Nyugdíjhivatal igazgatója. A törvénytervezetet, amely felkerült a Munkaügyi Minisztérium honlapjára, nyilvános vitára bocsátották, és várják az érdekeltek észrevételeit. Az új Nyugdíjtörvény megalkotói (köztük van a temesvári Nyugdíjhivatal igazgatója is) kísérletet tesznek a nyugdíjak kiszámítása során tapasztalt igazságtalanságok megszüntetésére.

Az új törvény megköveteli, hogy a jövendőbeli nyugdíjas legalább 15 évig fizesse a nyugdíjjárulékot. Akinek nincs meg a 15 munkaéve, az szociális segélyre jogosult, de akkor is kérheti a segélyt, ha az új törvény alapján kiszámolt nyugdíja kisebb lesz, mint a nyugdíjas korúaknak járó segély.

A nők 63 éves korukban mennek nyugdíjba, de abban az esetben, ha legalább 3 gyereket neveltek fel 16 éves korukig, 6 évvel csökkentik számukra a nyugdíjkorhatárt. Három felnevelt gyereken felül minden gyerekért további 1 év nyugdíjkorhatár-kedvezmény jár a nőknek. A férjét (feleségét) túlélő házastárs az elhunyt nyugdíjának a 25%-ára jogosult, de csak abban az esetben, ha a házasság legalább 10 évig tartott. A nyugdíj kiszámításánál ezentúl ledolgozott évnek számít a mesteri és a doktorátus megszerzésének az időszaka is. A nyugdíj kiszámításánál bevezetik a referencia nyugdíjpontot, amelynek értéke 2021-ben 75 lej lesz, ezt megszorozzák az elért nyugdíjpontok összegével. Lesz egy minimális nyugdíj, amely nem lehet kevesebb mint a bruttó minimálbér 45%-a. A betegnyugdíjasok ezentúl munkát vállalhatnak, a nyugdíj folyósítása mellett. A nyugdíjasok bármilyen szerződéses munkát elvállalhatnak, kivéve akkor, ha a nyugdíjkorhatár elérése előtt kérvényezték nyugdíjazásukat. A nyugdíjpont értéke folyamatosan emelkedik: 2019-ben 1265 lej, 2020-ban 1775 lej, 2021-ben 1875 lej lesz, utána az infláció arányában emelik a nyugdíjpontot. A parlament jóváhagyása után az új Nyugdíjtörvény több szakaszban lép életbe 2021-ig.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'