https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 15.41

Városi távfűtési vállalat Déván

A dévai Aqualand. Nemcsak élményfürdő, hanem városi hőenergia generátor is!
A dévai Aqualand. Nemcsak élményfürdő, hanem városi hőenergia generátor is!

TermoCetate néven új távfűtési vállalat létrehozását szavazta meg egyöntetűen szerdán a dévai helyi tanács. Az új vállalat az önkormányzat és az annak alárendelt Aqualand Kft. társulásával jött létre.

Az új vállalat létesítését Marosnémetin – még – működő hőerőmű fölöttébb bizonytalan sorsa indokolta. A városi távfűtést jelenleg biztosító hőerőmű évek óta súlyosabbnál súlyosabb gondokkal küszködik, bezárása szinte elkerülhetetlen. Hosszú távon – vagyis olyan 10 évre – nem lehet rá számítani, jó, ha kihúzza a mostani telet.

Mégis mi legyen azzal az olyan 5000 dévai tömbházlakással és 1000 házzal, illetve a város szinte valamennyi közintézményével, melyek a távfűtési rendszertől kapják a hőenergiát. A városvezetés már augusztus óta felvette a kapcsolatot magyarországi és németországi cégekkel, melyek hajlandóak lennének technológiájukkal hozzájárulni egy alternatív városi távfűtési rendszer létesítéséhez. Ehhez azonban az önkormányzatnak külön céget kell létesítenie, amely átveszi az önkormányzattól a vezetékeket. Pontosabban a magyar vagy német cég (még nem dőlt el kikkel társulnak) biztosítaná a hőenergiát, az önkormányzat pedig annak lakossághoz való eljuttatását a TermoCetate révén. Az Aqualand élményfürdőt azért vették be a TermoCetate cégbe, mivel áram- és hőenergia-generátorokkal rendelkezik és így bizonyos mennyiségű hőenergiával járulna hozzá a városi távfűtési rendszerhez. A TermoCetate élére az önkormányzat Claudiu Simionescut javasolta, aki jelenleg a városi távfűtési rendszer felelőse és mellesleg Mircia Muntean polgármester sógora.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'