Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 18.54
Két éve árulják, de még nem sikerült eladni

Városnéző sodronypályán?!

Városnéző sodronypályán?!
Városnéző sodronypályán?!

Resicabányán csaknem két évtizede semmire sem használják a városközpont szélét is érintő ama sodronykötélpályát, amelynek csilléivel a Dományi völgyből a mészkövet szállították a Kereszthegy érintésével a mocsuri ércdúsítóhoz.

Csak megjegyezzük, hogy tudjon róla a fiatalabb nemzedék is, hogy az ércdúsító és a nagykohók közötti sodronypályát részben lebontották, de nagyobb részben elopát és ócskavasként értékesítették mégpedig – a szállóigével élve – „ott helyben Börvelyben”.

A TMK kohászati kombinát ügyvezető igazgatója – Romulus Ioan – a napokban közölte, hogy a sodronypálya a továbbiakban is eladó, mert csaknek két esztendeig gondolkozott egy olasz beruházó, de mégsem vette meg azt.

A sodronypályával már sokféle terv elhangzott hivataloisan és nemhivatalosan is. Volt idő, amikor az ócskavasként felhasználása jutott előtérbe, de aztán rájöttek, hogy nem lenne egy nyereséges vállalkozás, mert a lebontása, feldarabolása többe kerülne mint annak újrahasználható anyaga.

Az olasz befektetőnek túrisztikai célú elképzelései voltak, míg az a hír is napvilágot látott, hogy esetleg továbbra is mészkőszállítás lesz a sorsa, mégpedig úgy, hogy a Mocsuron mészgyárat létesítenek egy kis átalakítással.

Most az 1963-1964-ben épült sodronypályára a Város vetette a szemét. A cél, illetve az elképzelés most is túrisztikai, mivel a sodronypályáról szinte az egész várost, illetve annak festői környékét is látni lehet annak gyönyörűségei mellett a nyomortelepeivel is. A megvalósításhoz aránylag nem nagy befektetés kell, mert maga a pálya üzemképes, csupán a végállomásokat kell kellően kiképezni úgy a Gól-hegyi kiindulópontnál mint a mocsuri végállomáson.

Hogy aztán hogyan is alakul az elképzelés, arra majd mi is rálesünk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'