JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 11.39

Vas megyei segítség a vajdahunyadi magyar háznál

Kaczor Zsolt (bal oldalt), Marton Ferenc (jobb oldalt) és a házigazdák részéről Winkler Gyöngyi a Vas megyei segítséggel korszerűsített vajdahunyadi magyar házban
Kaczor Zsolt (bal oldalt), Marton Ferenc (jobb oldalt) és a házigazdák részéről Winkler Gyöngyi a Vas megyei segítséggel korszerűsített vajdahunyadi magyar házban

Felszerelésekkel érkezett Vajdahunyadra a Vas megyei küldöttség. A magyarországi testvérmegye képviselői visszatérő, sőt, mondhatni hazajáró vendégeknek számítanak, most azonban dolgozni érkeztek. Az általuk hozott felszereléseket a testvérmegyei kapcsolatra utaló Corvin-Savaria vajdahunyadi magyar ház berendezésére és átalakítására fordítják.

„Korábban a Dévai Téglás Gábor iskolát festettük ki, most ezt az épületet tesszük lakhatóvá”, nyilatkozta Marton Ferenc, a Vas megyei közgyűlés alelnöke. A régi házról van szó, amely évek óta használatlanul áll, s melynél a helyi magyar közösség már korszerű ajtókat és ablakokat szerelt fel, illetve a fűtési rendszert is kicserélték. A házban 20 férőhelyes turisztikai központot óhajtanak kialakítani. Ehhez járul hozzá a magyarországi testvérmegye, illetve ottani önkormányzatok.

„Húsz ágyat hoztunk a győrvári önkormányzattal együtt, most ezeket szereljük fel a kifestett termekbe, illetve a mosdókat korszerűsítjük. Július elején 8 szakembert küldünk, akik a villanyszerelést korszerűsítik, a csatornázási rendszert javítják meg a régi házban, valamint kifestik az új ház nagytermét és rendbe rakják annak mosdóit”, szemléltette a helyzetet Marton Ferenc.

Kacsor Zsolt, Győrvár (neve ellenére a 700 lakosú település Vas megyében van, nem a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében) polgármestere is örömmel vesz részt a korszerűsítésen, kisfiát is elhozta az erdélyi útra. „Négy évvel ezelőtt jártam itt először, s nyomban megtetszett az emberek szeretete, az a meleg fogadtatás, amiben itt részesültem. A magyarországiak már felfedezték a Székelyföldet, én viszont nagyon örvendek, hogy a kevésbé ismert szórvánnyal vettük fel a kapcsolatot, itt nagyobb szükség van az együttműködésre és a nemzeti összefogásra. Felmértük a helyzetet és annak megfelelően igyekszünk segíteni”. A vajdahunyadi magyar ház korszerűsítése és a dévai Teglás iskola felszerelése: Kaczor Zsolt szerint ezek a célkitűzések, legalábbis idén. A magyar háznak 20 ágyat szereztek be közösen a Vas megyei tanáccsal, júliusban szerelő-szakembereket is küldenek, a dévai Téglás iskola bentlakásának pedig ágyneműt és törülközőket hoznak, ahogy a korábbi években is tették.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'