JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 09., 09.32
Szenzációs lelet a gyermekparkban

Vaskori csontvázakat találtak

Vaskori csontvázakat találtak
Vaskori csontvázakat találtak

Morbid meglepetésben volt részük a gyermekparkban dolgozó munkásoknak szombaton, amikor ásás közben több emberi csontot találtak. Azonnal értesítették a rendőrséget, később azonban kiderült: nem bűncselekményről, hanem értékes régészeti leletről van szó.

A földben, alig egy méter mélyen  vaskorból származó emberi csontvázak voltak, a felfedezés óta a területet a múzeum szakemberei vették birtokba a területet.

Hügel Péter, az Arad Megyei Múzeum igazgatója a Nyugati Jelennek ma elmondta, ha az időjárás engedi, a jövő héten folytatják az ásatásokat.

Egyelőre négy csontvázat találtak, egy vaskori kerámiát, egy kis bronz perecet (amelyről még nem tudják, mire használhatták), illetve egy, a halászhálókhoz használt nehéz agyagsúlyt. A munkások egyébként épp egy körhintának az alapjait akarták leönteni, mikor meglátták a csontokat.

Hügel igazgató szerint Arad területén ehhez hasonló kőkorszaki leletek az elmúlt évtizedekben három alkalommal láttak napvilágot, a város három különböző részén. A Hallstadt kultúra részeként, először a mai Continental Szálloda (akkor Astoria) alapjainak elhelyezésekor, a ’70-es évek környékén látott napvilágot egy bronzkori raktár. A régészek akkor több mint 50 darab bronz ékszert találtak. Második alkalommal a Maros parton lévő, a háborús foglyok emlékére állított emlékmű fundamentumának kiásásakor leltek hasonló darabokba. Harmadik alkalommal pedig 1995-ben, a Republicii út 85. szám előtt, a föld, alatt egy szintén vaskori lakás maradványait, azon belül pedig egy 6 éves gyermek, illetve annak feltételezett anyjának a maradványait hozták felszínre.

A gyermekparkban történt felfedezésről a következő héten részletes beszámolót állít össze a múzeum igazgatója, aki szerint nem kizárt, hogy több értékes tárgy is előkerül majd a kutatások során.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'