Hétfõ, 2018. december 17., 19.56
Bérezési visszaélések a dévai önkormányzatnál

Vége a pofátlan fizetéseknek?!

Florin Oancea, Déva PNL-s polgármestere hadat üzent a közpénz emlőin élősködőknek. Véghez viszi-e/viheti-e nagytakarítási elképzeléseit?
Florin Oancea, Déva PNL-s polgármestere hadat üzent a közpénz emlőin élősködőknek. Véghez viszi-e/viheti-e nagytakarítási elképzeléseit?

Felháborító visszaélésekre derült fény a dévai önkormányzat alkalmazottjai bérezése kapcsán. Erről Florin Oancea polgármester számolt be személyesen a tisztségbe kerülése utáni első sajtóértekezleten.

Mandátuma elején Oancea amolyan leltárszerűséget készít, hogy tisztába lehessen, mit vesz át. Ennek részeként belső vizsgálatot indított decemberben az önkormányzat minden részlegénél, illetve az önkormányzatnak alárendelt intézményeknél. Nyomban felszínre is kerültek a gondok, az alkalmazottak bérezése kapcsán jelentős visszaélésekre bukkant.

A 60 000 lakosú Déva önkormányzata 902 személyt alkalmaz, majdnem ugyanannyit, mint a 150 000-es Arad, vagy a 180 000-es Nagyvárad! Vagyis túlméretezett személyzettel működik, ezt maguk az alkalmazottak is elismerik. Februártól elbocsátásokhoz folyamodnak, melyek révén az év végéig olyan 150 főtől vállnak meg, ismertette elképzeléseit Oancea.

Az alkalmazottak bérezése ugyanis túlzott terhet jelent a városkassza számára, az önkormányzat tavaly például közel 10 millió eurót fordított erre (vagyis saját forrásainak olyan 30%-t), miközben fejlesztésre kevesebb, mint 3 millió eurót. A bérköltségek lényegesen felszöktek, míg 2016 decemberében például 1,774 millió lejt tettek ki, addig egy évvel később már annak dupláját, 3,415 milliót. Ez két tényezőre vezethető vissza, a béremelésekre és a nagyobb személyzetszámra.

Ez így nem mehet tovább, a hatékonyság lesz a személyzeti politika alapja, a költségeket optimizálni kell, főleg, hogy a dévai lakosok adólejeiről van szó, szögezte le a novemberben megválasztott és decemberben beiktatott polgármester. Tiszteletlenség lenne a dévaiakkal szemben, ha adólejeiket ilyesmire pazarolnánk, a helyi adók megemelése nem megoldás, hangsúlyozta Oancea. Aki több példát is bemutatott a felelőtlen kiadások illusztrálására. Az önkormányzat szociális kantinja például 13 személyt alkalmaz, holott meleg ételt nem készítenek, csupán három naponként 67 hidegétel-csomagot készítenek el! Ezt két ember simán elvégezheti egy óra alatt is, 67 nejlonzacskóba berakni néhány konzervet, kenyeret, dobozos tejet, csokoládét stb. nem olyan nagy erőfeszítés, ehhez nem szükséges 13 ember alkalmazása állandó jelleggel.

A legfelháborítóbb visszaélésekre azonban a helyi rendőrségnél bukkantak: az önkormányzatnak alárendelt testület 112 fővel működik, noha a törvény ezer lakosra egy helyi rendőrt ír elő. 112-ből 70-en maradnak, ez a törvényes minimum (a statisztikai hivatal 70 000 lakost tart nyilván, noha a 2011-es népszámlálás csak 60 000-et mutatott ki). Januártól törölte a helyi rendőrség élelmiszer-pótlékát, vagyis havi 120 000 lejt spórolnak meg ezáltal fejlesztésekre és beruházásokra, szögezte le a polgármester. Így sem kell sajnálni a helyi rendőröket, az élelmiszer-pótlék megszűntetése nyomán a 112 fős testület havi nettó átlagbére olyan 6000-ről 5000 lejre csökken! Arról nem is beszélve, hogy a tavalyi év során, a PSD–ALDE-hatalom törvénymódosítása nyomán 39 nyugdíjas katona- és rendőrtisztet alkalmaztak, főleg a helyi rendőrségnél, akik megemelt nyugdíjuk mellett havi 8000 lejt meghaladó nettó fizetést is kaptak az önkormányzat adólejeiből! A magas bérek önmagukban nem jelentenek gondot, ha mindezek megfelelő teljesítménnyel párosulnak, Déván azonban rengeteg panasz érkezik ezzel kapcsolatosan, jegyezte meg Oancea.

Az Aqualand egy másik példa, az élményfürdő alkalmazottjai bérére decemberben 110 000 lejt különített el a dévai önkormányzat. Januártól ezt is megszüntetik, termeljék ki saját maguk bérköltségeiket. Nem is lenne olyan nehéz, 2018 első napján például csupán a belépőkből 35 000 lej gyűlt össze egyetlen munkanap alatt. Ráadásul a bérletek száma 15-tel nőtt két hét alatt, miután visszaszorították a korábban igen elterjedt ingyenes meghívókat. Ilyeneket csak protokolláris esetekben használhatnak ezentúl, külföldi vendégküldöttségek érkezésénél, nem tehetős dévai lakosok számára. Hogy tavaly kik kaptak ilyen ingyenes „meghívókat”? Főleg azok, akiket 5000 lejt meghaladó nettó bérrel alkalmaztak a helyi rendőrségnél, jegyezte meg a polgármester.

Oancea szerint a 150 fős személyzeti leépítés és az alkalmazotti bérek lefaragása 20%-kal az önkormányzat számára idén 3,3 millió eurót spórol meg, amit városfejlesztésre és beruházásokra fordítanak.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'