JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.41
Veszteséges az Anina–Oravica vasútvonal

Veszélyben a bánsági Semmering

„Folytatni kell a Román Vasúttársaság (CFR) áruszállító részlegének privatizációs folyamatát, a többi veszteséges céget átszervezzük. Esettől függően átszervezésre vagy magánosításra kerül sor” – nyilatkozta a minap a E. Boc miniszterelnök a román közszolgálati rádió adásában. 

Nyilatkozata minden bizonnyal a Stájerlakanina–Oravicabánya közötti szakaszra is utal, arra a 33 kilométeres szakaszra, amely nem véletlenül kapta a bánsági Semmering elnevezést a maga 14 alagútjával és 10 viaduktjával.

Ennek a vadregényes tájban lévő vasútvonalnak mindenképp meg kellene maradnia, és sorsa fölött alaposan el kellene gondolkodnia az illetékes miniszternek, nehogy egy elhamarkodott határozat értelmében a Hátszeg–Várhely közötti vasút sorsára jusson.

Bár jelen formájában ez a vasútvonal abszolút ráfizetéses, de aki ismeri a tájat, az azt is tudja, hogy „kevés” beruházással tőkét lehet ebből a vonalból kovácsolni, hiszen egy korszerű szerelvény (netán egy nosztalgiagőzös beállításával), büfékocsival, idegenvezetői berendezéssel, kellő reklámozással jövedelmezővé lehetne tenni a csaknem hétórás jövet-meneti utat, időt.

Jó tudni, hogy a vasútvonal a történelmi műemlékek listáján szerepel a 2004 CS-II-a-A-10949.02 szám alatt, illetve az alábbi címen a vonal megmentése érdekében aláírást is gyűjtenek a www.petitieonline.ro/petitie/impotriva_inchiderii_liniei_oravita_anina-p51717047.htmlcímen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: ZoZo / Szerda, 2010. november 03., 10.13 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

En is alairtam.
Hozzászólt: antal / Szerda, 2010. november 03., 08.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Egyetertek. Meg kell menteni a vasutvonalat .
Jo lenne, ha a mukodtetesebol szarmazo jovedelem itthoni zsebekben landolna.
En mar alairtam. Te is?
Hozzászólt: kladivao / Kedd, 2010. november 02., 14.07 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Reméljük nem jut az aninai bányák sorsára, ahol elherdálták a teljes (gépészeti) vagyont, értékesítésre hivatkozva. Megjegyzem, nem csak a vonalat önmagát kellene turista-barát állapotba hozni, hanem az elérhetőségét és a végállomásokon található vendéglátó helyeket is (érdekes módon az Alpokban sok ilyen jellegű "nosztalgia-vasút" van, és mind nyereségea!)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'