Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. november 13., 16.53
Irodalmi show Lackfi Jánossal

Vidám találkozás egy élő érettségi tétellel

Sinha Róbert, Lackfi Dorottya és Lackfi János megköszönik a vastapsot  (Pataki-fotók)
Sinha Róbert, Lackfi Dorottya és Lackfi János megköszönik a vastapsot (Pataki-fotók)

A nemrég alakult temesvári irodalmi kör vendégei voltak szombaton Lackfi János író, költő, műfordító (tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász...), a költő nagylánya, Lackfi Dorottya énekesnő és Sinha Róbert gitárművész. A „Lackfi-trió” fergeteges verses-zenés-humoros, ugyanakkor elgondolkodtató irodalmi estjét közel száz temesvári rajongója ünnepelte, teljesen megérdemelten.

A költőt szombat délutáni temesvári sétája máris megihlette, gondolatait saját közösségi oldalán osztotta meg olvasóival: „Itten vagyunk Temesváron, ahol nincsen nemes várrom, sem kávé tetemes áron, ez utóbbit el es várom, a románt nem kapisgálom, van itt magyar, nem is három...” Az Új Ezredév Református Központ koncerttermében „nem is három” magyar, de zsúfolt teltház fogadta a népszerű keresztényköltőt és csapatát, akiket a házigazdák részéről Marossy Boglárka magyartanárnő mutatott be a jelenlevőknek.

Milyen érzés ilyen fiatalon (Lackfi János még csak 48 éves – szerk. megj.) az érettségi tételek sorába kerülni? Létezik-e még olyan költő – Lackfi Jánoson kívül –, akitől egy elektronikus kütyüre kérnek dedikációt? Miért hord magával öngyújtót a költő, aki már 20 éve leszokott a dohányzásról? A fentiekhez hasonló izgalmas kérdésekre kaptunk választ Lackfi Jánostól, aki igazi show-manként mutatta be alkotásait, de az összekötő szöveg, a közbeszúrt sztorik is valóságos irodalmi művé álltak össze. Lackfi János Emberszabás és Van tűzed? című versesköteteiből, Minden napra egy sztori (amelyből már kötet is készült) és a Milyenek a magyarok? sorozataiból olvasott fel verseket és izgalmas prózai alkotásokat, de elszórakozhattunk Karinthy Frigyes Igy írtok tistílusában megírt Cirmos-cica, hajváltozatain vagy a világhálón hihetetlen népszerűséget szerzett Fekete router című versen, amelynek első sorai mindent elmondanak az Arany-átirat szellemességéről: „Szilágyi Örzsébet, E-mailjét megírta, Emoti-Konokkal, Azt is telesírta. Fiának Megy a mail London városába, Ahol az Mosogat, Egy setét kocsmába'. Lackfi nem átall a fiatalok nyelvén, a fiataloknak verset írni, becsalogatva őket a költészet „poros könyvtárszagúnak” hitt világába, amely íme, lehet humoros, szellemes, érthető, aktuális és vers is egyszerre. Közben nagy élvezettel hallgattuk Lackfi Dorottya (ének) és Sinha Róbert (gitár) előadásában a megzenésített Lackfi-verseket (Esti áldozat, Jelenlét, Zarándokének, Köztes idő) vagy a Tétlen című saját Lackfi Dorottya-szerzeményt. A „Lackfi-trió” vastapsot aratott és ráadást is adott a fergeteges est végén, ezután nem meglepő, hogy Lackfi János verses- és prózai kötetei, gyerekversei pillanatok alatt elkeltek. A szerző ezután nagy szeretettel dedikálta köteteit gyermek és felnőtt olvasóinak. Mindenkihez volt egy kedves szava, bíztatása Lackfi Jánosnak, akit sokan visszavárnak Temesváron.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'