JelenHaz
Csütörtök, 2019. március 21., 11.36
Beszélgetés Dara Vilmossal, a Strófa trió vezetőjével

Virtuális versfesztiválon gazdagodik a repertoár

Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán állt össze a budapesti Strófa trió és Gyulay Zsuzsanna Aranyhíd című műsora, melyet Déván is bemutattak. Az előadást követően Dara Vilmost, a Strófa trió vezetőjét kérdeztük a műsor történetéről, versről, dalról.

– Pesten működik egy klubunk, ahol havonta egyszer fellépünk és mindig hívunk vendégelőadókat is. Egy ilyen alkalomra jött el Gyulay Zsuzsanna Radnóti-díjas versmondó, akivel nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, és rövid időn belül elkészítettük első közös műsorunkat, a Hangrobbanást. Ebben főleg Ady-, József Attila-, Juhász Gyula-versek szerepeltek, úgy, hogy mi énekeltünk, Zsuzsa meg verset mondott. Aztán jött ez a meghívás Erdélybe, a nagyszebeni Ars Hungarica fesztiválra, melyre egy Arany János összeállítással készültünk, áthidalva a 20 század irodalmába is.

– A műsorban megszólalt néhány ismert és kevésbé ismert kortárs költő verse is…

– Nagyon sok kortárs verset játszunk. A szerzők általában jó ismerőseink. Működik egy internetes VersFesztivál, immár tíz éve, ami tulajdonképpen virtuális találkozási lehetőséget nyújt mindazoknak, akik szeretik a verset és ezzel művészi szinten foglalkoznak. Itt szokott meghirdetésre kerülni egy olyan program, hogy kortárs költők leközlik verseiket, és zenészek, zenekarok jelentkezhetnek azok megzenésítésére. 7-8 éve mi is beneveztünk és akkor sok kortárs költővel megismerkedtünk. Azóta is résztvevői vagyunk ennek a fesztiválnak. A mai műsorunkban például Karácsondi Imre-versek is megszólaltak, ő egy Gyöngyös melletti kis faluban él. Volt Birtalan Ferenc-vers, ő már ismertebb szerző, az írószövetség tagja. De több verset megzenésítettünk a nemrégen elhunyt N. Horváth Péter alkotásaiból is.

– Említette a pesti Strófa klubot. Mennyire van érdeklődés, igény egy ilyen klub iránt?

– Hát nem mondhatom, hogy óriási érdeklődésre számíthat ma a megzenésített vers. De ha elmegyünk valahova zenélni, azért jól fogadják. Nekünk a klubban van egy 20-30 fős törzsközönségünk, akik gyakran hoznak még egy-két ismerőst magukkal. Silling Tibor zenekari társamhoz 40 éves barátság fűz. A kilencvenes évek elején együtt alapítottunk a Szélrózsa együttest, ami akkor országszerte népszerűségnek örvendett. Ifjúsági táborokba hívtak zenélni. Olyan is volt, hogy pályázatot írtak ki rendhagyó irodalomórák megtartására. Klasszikusokat játszottunk, Adyt, József Attilát, Aranyt, olyan szerzőket, amit a tananyag megkövetelt. Nagyon jó fogadtatása volt. A versek, megzenésítve sokkal könnyebben férkőztek hozzá a gyermekek, fiatalok szívéhez.

– Meg lehet élni ebből?

– Nem tudom. A mi zenekarunkban senki sem hivatásos zenész. Silling Tibor pszichiáter, Tábi Tamás gyógyszerész, most épp minőségi ellenőrként dolgozik. Jómagam pedig informatikus vagyok, az ELTE-n dolgoztam rendszergazdaként, most azonban már nyugdíjas lettem, így talán több időm lesz zenélni. Amúgy a zene mindannyiunk számára hobbit jelent. Talán egy kicsit többet annál. Én már a gimnáziumban zenéltem, akkor persze a rock felé hajlottunk. De akkortájt ismertem meg a Kalákát és rettentően megtetszett a sokféle hangszerük, a többszólamú ének, vokál. Tulajdonképpen a Kaláka nyomdokain indultunk el Tiborral, amikor megalapítottuk a Szélrózsát. Tamás a Bárka nevű zenekarban szintén ezen a vonalon haladt. Aztán 2006-ban megjelent egy lemezem, ami meghívást kapott Kanadába, Akkor kértem fel két zenésztársamat, hogy menjünk együtt. A kanadai fellépés még Dara Vilmos és barátai címen ment, de már ott eldöntöttük, hogy marad ez a felállás, hármasban tovább zenélünk. Egy ismerősünk ajánlotta a strófa nevet, úgy éreztük, valóban illik ránk.

– A kalákás hatás most is érezhető a zenekaron. A hangszerek változatosságának terén is igyekeznek tartani a Kaláka-szabta irányt…

– Igen, sokféle hangszert használunk magunk is. Ma este megszólalt a kalimba, a szintén afrikai eredetű dzsembé dob, a török darbuka, esőfa, harangjáték, az andoki kena, parasztfurulya és hát további furulyák, gitárok, csörgők. Ezek által is igyekszünk változatossá tenni a hangzást, tolmácsolni a vers üzenetét. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'