50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 10.29
Kegyelemdöfés a Hunyad megyei energetikai iparnak?!

Vissza kell fizetni az államnak hatvanmillió eurót

A CEH székhelye Petrozsényban. Bezárhatják a boltot
A CEH székhelye Petrozsényban. Bezárhatják a boltot

Jogtalan a Hunyad megyei energetikai konszernnek (CEH) nyújtott állami támogatás, döntötte el csütörtökön az Európai Bizottság (EB). A CEH vissza kell fizesse a román államnak az ily módon kapott pénzt, kamatostól, a pénz behajtása a román állam kötelessége – rendelte el az EB. Hatvanmillió euróról van szó.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság konkurenciáért felelős dán biztos asszonya leszögezte, hogy a CEH-nek nyújtott állami támogatás nem felel meg az EU-s normáknak. Melyek szerint egy állam csak akkor nyújthat pénzügyi támogatást kereskedelmi cégnek, ha az adott cégnek konkrét és megalapozott átszervezési terve van, ha a cég saját erőforrásaiból is hozzájárul az átszervezés költségeihez, illetve, ha a kormánytámogatás csak minimálisan torzítja el a piaci versenyt. Különben az állami támogatás illegális, mivel egyes piaci szereplőket részesít előnyben másokkal szemben.

2015 tavaszán az EB jóváhagyta a CEH-nek nyújtott 37,7 millió eurós (167 millió lej) sürgősségi állami támogatást azzal a feltétellel, hogy az energetikai konszern 6 hónapon belül visszafizeti a pénzt, illetve konkrét stratégiát dolgoz ki a válságból való kilábaláshoz, amelynek költségeihez saját forrásaiból is hozzájárul. Egyetlen feltétel sem teljesült, a CEH azóta sem fizette vissza a pénzt, válságkezelési stratégiát sem dolgozott ki, s saját forrásait sem fordította erre. Emiatt az EB részletes vizsgálatot indított az ügyben, mely során további 4 illegális állami támogatásra bukkant. Ezek összértéke 73 millió euró, s ebből a CEH 60 milliót vissza kell fizessen az államkasszába. A maradék 13 milliós támogatást még Románia EU-tagsága előtt kapták meg a későbbi CEH-be egyesített bányavállalatok, illetve a parosényi és marosnémeti hőerőmű, ezt a román állam nem köteles visszaszerezni.

Az EB csütörtöki döntése alighanem a Hunyad megyei energetikai konszern bezárását jelenti. A 2013-ban létrehozott CEH ugyanis kezdettől fogva veszteségesen működik, folyamatosan adósságot adósságra halmoz. Gyakran még működési költségei biztosításával is gondjai vannak, nemhogy 60 millió eurót vissza tudna fizetni az államkasszába.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'