JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 04.19

Visszaáll a nagykorú diákok gyermekpótléka

Visszaáll a nagykorú diákok gyermekpótléka
Visszaáll a nagykorú diákok gyermekpótléka

Egy hónapon belül megoldódhat a 18. életévüket betöltött diákok gyermepótléka körül kialakult zűr – nyilatkozta tegnap Déván Gheorghe Barbu, a parlament munkaügyi bizottságának tagja.

Állítása szerint a bizottságban döntés született arról, hogy a 97/2007-es kormányrendelet ellenében, visszaálljon a Barbu minisztersége idején kiadott 44/2005-ös rendelet, amely biztosítja a 18 éven felüli közép- és szakiskolás diákok sázmára is a gyermekpótlékot.

A kormány tavalyi rendeletével idén január elsejétől vonta meg e támogatást a felnőtt sorba kerülő diákoktól, széleskörű elégedetlenségre adva okot ez utóbbiak körében. A rendeletet hozók arra hivatkoztak, hogy a 18. életévüket betöltő diákok már nem jogosultak a gyermekpótlékra. A parlament munkaügyi bizottsága viszont úgy véli vissza kell állítani a korábbi rendszert a diákok támogatása terén és ha más néven is, de biztosítani kell a közép- és szakiskolások pótlékát függetlenül atoll, hogy hány évesek. Természetesen e döntés csupán azokra vonatkozik, akik rendes időben kezdték meg az iskolát és egyszer sem hagytak ki vagy ismételtek tanévet. Barbu szerint a tavaly érettségiző 300 000 diák közül legalább 250 ezren töltötték már be az utolsó tanévükben a 18 évet. Tehát e kérdés sok diákot érint, viszont az országos költésgvetésben nem jelent különösen nagy tételt a számukra kiutalandó pótlék – véli a képviselő, aki abból kiindulva, hogy a parlament munkaügyi bizottságában minden párt képvisleője támogatta a pótlék visszaállítását, bízik benne, hogy a plénumban is megszavazzák az erre vonatkozó módosjtó javaslatot. A kimaradt pótlékokat azonban visszamenőleg már nem fogják folyósítani.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'