JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 06.32
Mihai Tudose Hunyad megyében

Visszahelyezni Marosnémetit az energetikai térképre

Visszahelyezni Marosnémetit az energetikai térképre
Visszahelyezni Marosnémetit az energetikai térképre

Kellemes meglepetés volt, hogy milyen jól halad a munka a Lugos–Déva autópálya építésénél, hangsúlyozta az újságíróknak Mihai Tudose kormányfő a pénteki bejelentetlen helyszíni terepszemle nyomán. A munka gőzerővel halad, s ha minden a tervek szerint megy, akkor jövőre kész lesz a sztráda. Az autópálya-építés prioritás a kormány számára, jegyezte meg Tudose, aki éppen a korábbi lassú előrehaladás nyomán menesztette nemrég Răzvan Cuc szállítási minisztert.

Az energetika helyzete szintén fontos kérdés a kormányfő számára, mivel az adja Hunyad megye ipari gerincét, illetve Déva és a Zsil-völgyi városok távfűtését biztosítja. A Déva melletti Marosnémetin működő hőerőmű jó ideje válságba sodródott. „A hőerőmű nem húzza le a redőnyt, ez kormányígéret”, szögezte le Tudose. Két beruházó jelentette be érdeklődést a hőerőmű fejlesztésére, ez komoly előrelépés, reális az esélye, hogy két termelőcsoporttal működjön a jelenlegi egy helyett. Marosnémeti továbbra is kőszénnel fog működni, a földgázra való átállás, ami megoldásként vetődött fel, nem tekinthető alternatívának.

Dévai látogatása alkalmával a kormányfő a megyei kórház gyermekosztályát is megtekintette, azt az osztályt, amely rengeteg fejfájást okozott a megyei tanácsnak az utóbbi időben. A korszerűsítés és az orvosok és asszisztensek erőfeszítései ellenére a régi épület nem felel meg az elvárásoknak, más, modernebb épület szükséges, amely ahogy felépül, a gyermekosztály át is fog költözni, jegyezték meg a megyei elöljárók. A kormányfő méltatta az egészségügyi személyzet munkáját, nagyra értékeli, hogy óhajaik között a kórház műszaki felszereltségének javítása fontosabb, mint a bérek. Amúgy országos szinten is az a jellemző, az emberi tényező (orvosok, asszisztensek) a legerősebb pont, miközben a problémát főleg a kórházak fizikai állapota és műszaki felszereltsége jelenti.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'