MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 23.58

Visszatérnek a Várbástyába a vitézek!

Szeptember 1–3. között a temesvári Várbástya udvarán szervezik meg a VITÉZEK NAPJAI nevű rendezvényt. A hétvége alatt az érdeklődők számos interaktív tevékenységen vehetnek részt, egyúttal betekintést nyerhetnek a különböző történelmi korszakok hétköznapjaiba.

A Banatul Nemzeti Múzeum és több civilszervezet – köztük a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület – által közösen szervezett rendezvény első napján, pénteken, szeptember elsején a TM Archery íjászklub tart bemutatót korabeli, hagyományos módon elkészített íjakkal, illetve a napjainkban használatos különféle eszközökkel. Lesz céllövészet álló és mozgó célpontokra, a legkülönfélébb testhelyzetekből. A program keretében a közönség is megismerheti az íjászat szépségeit, a nézők számára külön versenyt szerveznek. Este 8 órától a Szabadság téren tartanak felvonulást a középkori viseletekbe öltözött vitézek.

Szombaton, szeptember másodikán a Peregrinii Középkori Zenészegyüttes lesz a házigazdája a rendezvényeknek. A középkori várak hangulatának hiteles megidézése érdekében a zenészeket, harcosok, táncosok és mutatványosok is elkísérik korabeli öltözékben, korabeli hangszereket és eszközöket használva mutatják be műsorukat. A zenekar tagjai a nézők bevonásával közös énektanulásra és éneklésre biztosítanak alkalmat, de a résztvevők kipróbálhatják a korabeli hangszereket és fegyvereket is egy-egy vívó bemutató, csatajelenet alkalmával, illetve megtekinthetik a tűzkardok párbaját.

Vasárnap, szeptember 3-án délelőtt tíz órától a Losonczy István Hagyományörző és Sportegyesület és a Déli Tüzek Őrzői baranta csapat tagjai NOMÁD TÁBORBA hívják az érdeklődőket, ahol megtekinthetik a jurtában és a jurta körül zajló életet. A délután folyamán különböző gyermekfoglalkozásokat, korabeli játékokat szerveznek, rendhagyó történelemórát tartanak, amelynek főszereplői a honfoglalás kori harcosok lesznek, és harci bemutatókra is sor kerül, amelyeken hagyományos fegyvereket fognak használni. A barantások szablyákkal, hosszú és rövid botokkal, fokosokkal, karikás ostorral fognak egymással harcolni, illetve látványosnak ígérkező íjászbemutatót is tartanak. Táborzárás, ágyúlövések kíséretében 17 órakor.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'