JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 15.57

Visszavontak egy népszerű gyógyszert!

Visszavontak egy népszerű gyógyszert!
Visszavontak egy népszerű gyógyszert!

Egy Franciaországban előállított népszerű köhögés elleni gyógyszert uniós szintű sürgősségi eljárással visszavontak a piacról. A döntés Romániára is érvényes, nálunk az Eurespal néven forgalmazott szirupról és tablettákról van szó.

A Francia Gyógyszerbiztonsági Ügynökség (ANSM) február 8-án azonnali hatállyal felfüggesztette a köhögés elleni fenszpirid hatóanyagú gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyeit. A Romániai Gyógyszerek és Orvosi Műszerek Országos Ügynöksége (ANMDM) egyelőre egy hivatalos közleményt adott ki az ANSM-t követően, melyben megerősíti: Romániában sürgősen és azonnali hatállyal kivonták forgalomból az Eurespal nevű szirupot és tablettát.

Történt ez azután, hogy egy új tanulmány kimutatta, hogy a gyógyszer hatóanyaga szívbetegséget okozhat.

Ennek határozottan ellentmond dr. Adrian Dărăbanţiu, az Arad Megyei Háziorvosok Patronátusának elnöke.

„Nem okoz, csak pulzusnövelést. De ezt is nagyon rövid időn belül tisztázni fogják, hiszen egy népszerű és hatékony gyógyszerről van szó. Nálunk már nem lehet kapni, nincs a gyógyszertárakban. Nem kell pánikolni, nem történik semmi, eddig sem történt semmi. Valószínűleg ott valami a gyártóval van, mert több gyógyszer körül is vannak gondok” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Adrian Dărăbanţiu.

„Intézményünk honlapján azonnal közzé tesszük az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) az Eurespal – fenszpirid hatóanyagú –újraértékeléséről szóló információkat” – olvasható az ANMDM weboldalán.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'