Hétfõ, 2018. október 22., 13.33

Vízdíjdrágulást hozhat a 180 millió eurós Aquatim-beruházás

A megyeszékhelyen 2014 óta nem drágultak a víz- és csatornázási díjak, de 2018-ban az Aquatim vízgazdálkodási vállalat előreláthatólag emeli szolgáltatásainak az árát. Ilie Vlaicu Aquatim-vezérigazgató ezt azzal indokolja, hogy a vállalatnak bankkölcsönből kell előteremtenie az idén induló, 180 millió eurós európai nagyprojekthez a saját hozzájárulást, ami jelentős összeg lesz.

A vízdíj legutóbb 2014-ben drágult meg Temesváron, egy liter ivóvíz 0,0031 lejbe kerül, míg a csatornázási díj 0,0032 lej/liter. Az Aquatim azzal büszkélkedett, hogy a temesvári vízdíjak a legalacsonyabbak között vannak országos viszonylatban és a vállalat 2014 óta a leghatékonyabb vízgazdálkodási vállalat az országban, a cégek országos Toplistájának az első helyezettje. Az idén azonban, ha csekély mértékben is, de drágulhatnak a víz- és csatornadíjak, a most induló 180 millió eurós beruházás megvalósításával összefüggésben. „Temesvár esetében egy 40 millió eurós beruházásról van szó – nyilatkozta Ilie Vlaicu vezérigazgató –, amit elsősorban a vízhálózat és a csatornázási rendszer felújítására fogunk elkölteni.”

A 180 millió euró értékű európai uniós nagyprojekt, amely Temes megye vízvezeték- és csatornahálózatának fejlesztéséről, 13 új vízmű és 53 szivattyúállomás, valamint 50 új víztároló létrehozásáról szól, a Nagy Infrastruktúra Operatív Programjának (POIM) forrásaiból valósítják meg. Az Aquatim 123 Temes megyei településen végez ivóvíz- és csatornázási szolgáltatásokat, ahol összesen 1900 kilométer hosszú vízvezeték-hálózatot és 890 km hosszú csatornázási hálózatot üzemeltet. 2018-ban elkezdik a Temes megyei vízművek összehangolt, online irányítását szolgáló rendszer kiépítését is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'