JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.08

Vöröskereszt támogatás fiataloknak, időseknek

Vöröskereszt támogatás fiataloknak, időseknek
Vöröskereszt támogatás fiataloknak, időseknek

A Román Vöröskereszt Arad megyei szervezete két értékes projektet nyert meg az elmúlt hetekben. Ezekről beszélt Cuvineanu Judit, a fiókszervezet igazgatója.

Elmondta, hogy a Nadabon működő Alcoa cég alapítványának 4000 dolláros finanszírozását Az erőszak káros hatása a gyermekkorracímű projektjük kapta. Ennek fő célkitűzése a gyermekekkel szembeni erőszak megelőzése, az erőszak bármilyen formája elleni küzdelem, hatékony jogi gyermekvédelem kialakítása, a társadalom széleskörű tájékoztatása a gyermekek jogairól. A projekt keretében a kisjenői, nadabi, simándi és székudvari általános iskolák VI-VII. osztályos tanulóinak (több mint 350 gyermekről van szó) tartanak előadásokat, kötetlen beszélgetéseket arról, hogy mi az erőszak, melyek a gyermekek jogai, szükség esetén milyen telefonszámot hívhatnak segítségül. Szórólapokat, jelvényeket osztanak szét, különböző díjazott vetélkedőket (rajz, esszéírás stb.) rendeznek a témakörben. A Vöröskereszt projektpartnere a megyei tanfelügyelőség (25 tanár vesz részt a májusban, Kisjenőben tartandó, a gyermekekkel szembeni erőszakról szóló szemináriumon) és a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem orvostanhallgatóiból verbuvált önkéntes csoport.

A másik, Mi is megöregszünkcímű pályázat finanszírozója a Román Vöröskereszt, amely 4000 eurót osztott le megyénknek a televízió Teledon műsorának segítségével összegyűjtött pénzalapból. A projekt célcsoportja 40 idős ember, akinek a nyugdíja kevesebb, mint 350 lej, sőt jó néhánynak a havi jövedelme alig éri el a 100-150 lejt. A 40 személy közül húsz idős, beteg ember otthoni gondozását az Aradi Fejlesztési és Közellátási Igazgatóság (az egyik projektpartner) munkatársai biztosítják. A fiókszervezet önkéntesei állandó kapcsolatot tartanak a mindennapjaikat egyre nehezebben tengető, javarészt beteg emberekkel, elbeszélgetnek velük, mérik a vérnyomásukat, vércukorszintjüket, márciusban, áprilisban és májusban havonta egy-egy értékes élelmiszercsomaggal (étolaj, cukor, máléliszt, kalács, édességek, gyümölcsfélék) segítik a rászorulókat. Az önkéntes munkában a Vasile Goldiş Egyetem hallgatói is részt vesznek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'