Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 11.31

Winkler: csak együtt, összefogással tudjuk bizonyítani közösségünk erejét május 26-án

Winkler: csak együtt, összefogással tudjuk bizonyítani közösségünk erejét május 26-án
Winkler: csak együtt, összefogással tudjuk bizonyítani közösségünk erejét május 26-án

„A bizalom a politikában és az üzleti életben is sarkalatos fogalom. Nagyon fontos az, hogy olyan üzletemberek osztották meg tapasztalatukat, akik bizalommal viszonyultak az Európai Unió támogatási rendszeréhez, megküzdöttek a bürokratikus útvesztőkkel és az uniós támogatások segítségével jelentősen tudták fejleszteni a saját vállalkozásaikat” – mondta Winkler Gyula szerdán, Farkaslakán, ahol Kovács Lehel polgármester és Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke társaságában a helyi vállalkozókkal találkozott.

A találkozón elhangzott, Farkaslakán 520 vállalkozás van bejegyezve, a hagyományosnak számító szénégetés, mezőgazdaság és állattartás mellett főként a kereskedelem, szállítás, élelmiszeripar, kőkitermelés területén tevékenykednek a helyi vállalkozók.

A találkozón résztvevő vállalkozók együttesen több száz munkahelyet tartanak fenn. A beszélgetésből többek között a vállalkozói szférában zajló generációváltás is szóba került, hiszen Farkaslakán is, mint Székelyföldön általában a 90-es évek elején beindult vállalkozások most kerülnek a fiatalabb vezetők irányítása alá. „Sok esetben a vállalkozás a családban marad, és ez is egy fontos eleme a helyi gazdaság megerősödésének. Korszerű települések és gyarapodó vállalkozások fogják kialakítani az itthon maradáshoz szükséges feltételeket a fiatal generáció számára” – mondta Winkler Gyula.

 Az EP-képviselőjelölt rámutatott, kampánykörútja során azt tapasztalta, hogy a jó példa és a rossz példa is ragadós. „Olyan közösségekben is jártam, ahol a helyi vállalkozók között az unióval szembeni bizalmatlanság uralkodik és ahol a gazdasági szereplők a bürokratikus akadályokat, a társfinanszírozás hiányát vagy pedig a nehézkes adminisztrációt hozzák fel annak indokaként, hogy nem használták ki az Európai Unió kínálta pályázati lehetőségeket. Ezzel szemben örülök, hogy itt, Farkaslakán bíznak a vállalkozók az uniós támogatásokban, sőt, miután már több sikeres programot bonyolítottak le, várják a következő uniós támogatási kiírásokat, amelyekre pályázva tovább kívánják gyarapítani a cégüket” – emelte ki az EP-képviselőjelölt.

Elismerte, hogy a romániai bürokrácia gyakorta nehéz helyzetbe hozza a vállalkozókat, viszont azzal is szembe kell nézni, hogy az Európai Unió által felajánlott támogatások végül mindig gazdára találnak. Rámutatott: ha nem az erdélyi vállalkozók használják fel ezeket az alapokat, ezek akkor sem maradnak gazdátlanul, hanem más közösségeket és más vállalkozókat fognak gyarapítani. „Nem véletlen, hogy a farkaslaki önkormányzat is élen jár az uniós pályázatokban, ezért azt mondanám, hogy ott, ahol a közösség egésze a vállalkozói szféra, az önkormányzat és a politikai képviseletünk, az RMDSZ nyitott és befogadó az unió által felkínált lehetőségekkel szemben, ott az elmúlt 12 évben látványos eredményeket tudtunk elérni” – mondta Winkler.

Hangsúlyozta, legfontosabb közösségi célunk a szülőföldön való gyarapodás, ehhez elengedhetetlen az erős képviselet. Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben nem lesz az erdélyi magyarságnak EP-képviselete, sem a román pártok politikusai, sem mások nem fogják elvégezni helyettük a munkát, ezért fontos, hogy az RMDSZ EP-képviselői jelöltlistája május 26-án egységes akarattal és összefogással támogatásban részesüljön.

„Alig pár nap múlva lesznek az EP-választások. Ma már világosan látjuk azt, hogy egyetlen román párt sem fogja képviselni a magyar érdekeket, sőt, azt is bátran elmondhatjuk, hogy ők azt akarják, hogy ne is legyen erdélyi magyar képviselet az EP-ben. A mi ügyeinkért csak az RMDSZ képviselői fognak kiállni, ezért a május 26-i választás számunkra nemzeti ügy, összefogással győztesek leszünk, együtt tudjuk csak bizonyítani közösségünk erejét” – összegzett az EP-képviselőjelölt. Winkler Gyula udvarhelyszéki látogatása alkalmából egy olyan fafeldolgozó üzembe és pékségbe is ellátogatott, amelyek tulajdonosainak európai uniós forrásból elnyert támogatásból sikerült vállalkozásaikat fejleszteniük. (rmdsz.ro)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'