MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.04
Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok

Zene, tánc, történelem és közösségi együttlét

A keceli diákok nagyszerű előadása Lupényban
A keceli diákok nagyszerű előadása Lupényban

Gazdag és szerteágazó programon vettek részt a hétvégén a bányavidéki magyarok a 15. alkalommal megszervezett Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok alkalmával.

A rendezvénysorozat már csütörtök este elkezdődött,Tükröződések címmel fényképkiállításra került sor a petrozsényi színház előcsarnokában. A Szász János helyi plébános által szervezett kiállításra szép számmal látogattak el a helyi, lupényi és egyéb bányavidéki városokból érkezett magyarok, hogy megtekinthessék Békési Nimrod és Kuron Wilhelm (post-mortem) műveit.

Pénteken Lupényé, pontosabban a várost körülvevő hegyeké volt a főszerep: a helyi RMDSZ Maderspach Viktor menekülésének nyomdokain szervezett történelmi témájú kirándulást, Bodó József történelemtanár idegenvezetésével. Maderspach Viktor (1875–1941) érdekes egyéniség volt, a bányavidéki magyarság egyik kiemelkedő személyisége. Jóllehet a tizennyolcadik században Ausztriából Erdélybe került nemesi családja német eredetű volt, a Maderspachok erősen magyar érzelmű hazafiak voltak, már az 1848–49-es szabadságharc idején is áldozatot vállaltak Magyarországért és a magyarságért. A boldog békeidőkben mérnökként tevékenykedett, és szenvedélyes vadász volt. Maderspach Viktor kommandószerű önkéntes csapatot létesített saját költségén a bányavidék megvédésére, amikor 1916-ban a román hadsereg hátba támadta a Monarchiát, és ideiglenesen betört a Zsil völgyébe. Magyar hazafias tevékenysége miatt az impériumváltás után Maderspach Viktor kényelmetlen lett az új román hatóságoknak, akik 1921-ben csapdába akarták ejteni, és üldözőbe vették. Menekülni kényszerült, gyalog, a hegyeken keresztül, hiszen vadászként kitűnően ismerte azokat. Végül sikerült Magyarországra jutnia, ahol a két háború között mérnökként és íróként tevékenykedett. A pénteki emléktúra a majdnem száz évvel ezelőtti menekülési útvonalán haladt, természetesen kellemes, kirándulási tempóban.

Szombaton Petrozsényban és Lupényban is voltak rendezvények. Előbbi helyszínen szabadtéri mulatozásra került sor, melynek népszerűsége meghaladta a szervezők elvárásait. A helyi RMDSZ finom gulyást főzött, amiből több adag fogyott el, mint amennyire számítottak, mivel nemcsak a helyi magyarok mentek el szép számban az élő zenével és jókedvvel teli rendezvényre, hanem lupényiak, sőt, még dévaiak és helyi románok is.

A nap – és talán az egész négynapos rendezvénysorozat – fénypontja azonban a magyarországi (Bács-Kiskún megyei Kecelről, amely Lupény testvérvárosa) diákok lupényi előadása volt. Benedekfi Dávid és Antal Amália helyi RMDSZ-vezetők, illetve Lucian Resmeriţă frissen megválasztott polgármester köszöntője után a keceli II. János-Pál pápa nevét viselő iskola diákjai musical előadással léptek fel a több, mint 20 év omladozás és nemtörődömség után gyönyörűen renovált városi művelődési palota színpadán. Roppant színvonalas előadás volt, melyen a 11 és 18 év közötti diákok a „Padlás” című zenés színdarabot adták elő, majd modern slágerekkel kényeztették el a helyi magyarokat. A jutalom sem maradt el, a lupényi közönség hosszas vastapssal díjazta a magyarországi fiatalok nagyszerű teljesítményét.

Vasárnap Lupényban végződött az összbányavidéki rendezvénysorozat. Winkler Gyula megyei RMDSZ-elnök köszöntötte a bányavidéki magyarokat, a szervezők (lupényi és petrozsényi RMDSZ, helyi történelmi egyházak, magyar civil szervezetek) – őt kérték fel a Zsil-völgyi magyar napok védnökségére. (A rendezvénysorozatot amúgy a lupényi önkormányzat, a Hunyad megyei tanács, a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a keceli önkormányzat is támogatta a helyi szervezőkön kívül.) A csernakeresztúri hagyományőrző egyesület bukovinai székely néptáncokkal lépett fel, majd a háromszéki Insect együttes koncertje zárta az idei magyar napokat.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'