Hétfõ, 2018. október 22., 14.04

Zöld közszállítás a Zsil völgyében

A Zsil völgye önkormányzataival társult legutóbbi ülésén a Hunyad megyei tanács a környezetkímélő közszállítás céljából. Lényegében a már 2014-ben felvetett ötlet megvalósítása irányába tett első lépésről van szó.

A megyei tanács elképzelése szerint a Zsil völgyében Petrillától Urikányig egyetlen járatban villamos meghajtású buszok (green line projekt) végzik majd a személyszállítást.

A társulás alapján pályázatot készítenek 10 millió euró vissza nem térítendő finanszírozás megszerzése céljából. A pénzből 20-30 villamos meghajtású, egyenként olyan 40-50 fő szállítására alkalmas buszt vásárolnának. Eredetileg két járatot terveztek, egyet a bányavidék keleti részén, Petrozsény és Petrilla/Lónya között, egy másikat pedig a központi és nyugati részén, Petrozsénytól Urikányig a mostani helyközi személyszállítás mintáján. Az önkormányzatok javaslatára viszont a két járatot egyesítik, a korszerű villamos meghajtású buszok a völgy egyik végétől a másikig közlekednének. A közigazgatásilag Petrillához tartozó Lónyán, illetve Urikányban töltőállomásokat létesítenének, a kocsiszín pedig Vulkánban lenne.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'