JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 24., 05.49

Zöld út a nagy egyesülés új emlékműve előtt

A keddi aradi tanácsülésen megszavazták azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amellyel zöld utat kap a város a nagy egyesülést szimbolizáló új emlékmű felállítása előtt. Amint azt a Nyugati Jelenben is olvashatták, a polgármester kezdeményezésére, az aradi Sabin Drăgoi Művészeti Főgimnázium diákjai fogják az alkotást elkészíteni. Az „Arad 1918” nevet viselő emlékműt a Forradalom sugárúton, az egykori Dacia mozinál – ahol jelenleg a Milano pizzéria működik – tervezik felállítani, Florin Codre brassói képzőművész a helyi román médiában oly sok vitát szított szobra helyett.

A keddi tanácsülésen Gheorghe Falcă aradi polgármester a képviselőtestület előtt azt mondta, a jelenlegi kormány hibája, hogy az eredetileg megrendelt alkotást a mai napig nem sikerült felállítani. De nemcsak a kormányé a felelősség, hangsúlyozta, hanem az aradi politikusoké is, akik bár megtehették volna, mégsem álltak ki a cél megvalósítása érdekében Bukarestben.

Idén áprilisban még arról nyilatkoztak a sajtónak a város vezetői, hogy a Nagy Egyesülés emlékműve a ligeti tó szomszédságában, a megyei tanács és a Szakszervezetek Művelődési Háza közötti területen fog állni. A tervek viszont meghiúsultak, a város vezetőinek pedig lépniük kellett, ha nem akartak szégyenben maradni a román nemzet legfontosabb ünnepén.

A kedden elfogadott határozat értelmében a művészeti iskola diákjaitól megrendelt alkotás három különálló szobrot fog magába foglalni, melyeket Románia térképén helyezik el jelképesen. A szoborcsoportért a város 79 044 lejt fizet, az alkotást a tervek szerint november 30-án fogják leleplezni, az Erdély és Románia egyesülésével kapcsolatos centenáriumi rendezvények keretén belül.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'