JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.35

Zöld út az angyalkúti hulladéklerakat előtt

Zöld út az angyalkúti hulladéklerakat előtt
Zöld út az angyalkúti hulladéklerakat előtt

Az aradi városvezetők szeptember 3-án, hétfőn megszavazták az angyalkúti (Fântânele) építési és bontási hulladékfeldolgozó telep kialakításához szükséges dokumentációt. A tervezetre a hétfői tanácsülésen bólintott rá a képviselőtestület több angyalkúti és kisszentmiklósi lakos heves tiltakozása közepette. A határozattervezet nagy felháborodást váltott ki, a környékbeliek attól tartanak, hogy a telepen veszélyes hulladékokat fognak tárolni.

Ezt cáfolta meg hétfőn, a tanácsülést követően Călin Bibarț aradi alpolgármester és sajtóközleményben igyekezett megnyugtatni az angyalkúti és kisszentmiklósi lakosokat. Hangsúlyozta, nem veszélyes anyagokat és háztartási szemetet fognak a kijelölt területen tárolni, hanem ún. inert (bontási és építési) hulladékokat, melyek nem ártalmasak a környezetre.

Az aradi polgármesteri hivatal titkára, Lilioara Stepănescu célszerűnek látta elmagyarázni a tanácsülésen, hogy a hulladéklerakat létesítéséhez szükséges összes engedélyt megkapták (beleértve a mezőgazdasági tárca jóváhagyását), mitöbb maguk a környezetvédelmi szakemberek szorgalmazták a telep létrehozását. Az ASA szeméttelep jelenleg inert hulladékok befogadására nem alkalmas, ezért az új létesítményre nagy szükség van, állítják az illetékesek.

Arad vezetői hangsúlyozták: nem szervesanyag-tartalmú szemétről van szó, hanem olyan anyagokról, melyek nem bomlanak le, nem veszélyeztetik a felszíni vagy felszín alatti vizeket, nem mennek át jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakulásokon, ezáltal nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére.

Építkezésekből származó hulladékok (beton, téglák, cserepek stb.) kerülnek majd a lerakathoz, húzta alá Elena Portaru igazgató, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának vezetője, aki szerint az ilyen típusú hulladékokat sajnálatos módon az útszéleken szokták kiborítani. A város vezetői ezt a jelenséget szeretnék visszaszorítani, a kisszentmiklósi lerakat pedig egy apró lépés ez irányba. 

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'