JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 17.12
MOGYE-ügy

A helyszínen tájékozódna a miniszter

2019. február 07., 16.55
Csütörtök

Marosvásárhelyen készül tájékozódni a román oktatási miniszter a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemen (MOGYTTE) belül kialakult román–magyar feszültségekről.

 

Ecaterina Andronescu egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva tért ki a marosvásárhelyi tanintézet helyzetére. Kijelentette: el fog menni Marosvásárhelyre, hogy a helyszínen tájékozódjon az egyetemen belüli feszültségekről.

„Remélem, hogy a párbeszéd és mindkét oldal megértése elvezet oda, hogy megoldják a (magyar) diákok ügyét, akik román állampolgárok, és akik felé kötelességeink vannak” – jelentette ki a miniszter arra reagálva, hogy a magyar tagozat diákjainak a vizsgajegyeit egyelőre nem vezetik be az egyetem nyilvántartásába.

A miniszter elmondta: a múlt heti rektori értekezleten megkérdezte Leonard Azamfirei marosvásárhelyi rektort a vizsgáztatással kapcsolatos helyzetről, és azt a választ kapta, hogy az egyetem szenátusa fogadta el az egységes vizsgáztatás szabályait. Ecaterina Andronescu indokoltnak tartotta, hogy egy tanintézeten belül egységes vizsgafeltételek legyenek a más-más nyelven tanuló diákok számára, és kijelentette, hogy ezt a szenátus is kötelességének tartja. Hozzátette: azt nem tudja még, hogy mikor vezették be az egységes vizsgáztatást, és ismertek voltak-e az új szabályok a tanévkezdéskor.

Ecaterina Andronescu felidézte: egy korábbi miniszteri mandátuma idején, 2012-ben az ő közvetítésével jutott egy éjszakába nyúló tárgyalás végén egyezségre az egyetem magyar tagozata és román vezetése. Úgy tudta, hogy az akkor általa is aláírt hétpontos egyezmény azóta megvalósult.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'