Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 18.52

A jogi bizottság ismét elhalasztotta a büntetés-végrehajtási jogorvoslatról szóló törvény vitáját

A képviselőház jogi bizottsága a PSD kérésére másodjára halasztotta el a büntetés-végrehajtási jogorvoslatról szóló törvényről szóló vitát. Tizenketten a halasztás mellett, kilencen ellene szavaztak.

 

A képviselőház jogi bizottságát sürgősségi ügymenetben hívták össze az ellenzék kérésére, hogy megvitassa a büntetés-végrehajtási jogorvoslatról szóló törvényt. A bizottság a parlament plénumával párhuzamosan dolgozott. A jogi bizottság jogász képviselői a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára szerdán elhalasztották a törvényről szóló vitát.

 

A képviselőház az ellenzék kérésére megkezdte a rendkívüli ülésszakát, hogy eltörölje a büntetés-végrehajtási jogorvoslatról szóló törvényt, a közkegyelem- és amnesztiatörvény tervezetét, valamint a 114. számú sürgősségi kormányrendeletet.

 

Közel húszezer elítéltet engedtek korábban szabadon a 2017–2019 időszakban a büntetés-végrehajtási jogorvoslatról szóló törvény alapján, derül ki az Országos Büntetés-végrehajtási Hatóságnak (ANP) az igazságügy-minisztériumhoz elküldött adataiból. Közülük 191 személyt kiskorúakkal történő emberkereskedelemért, 566 személyt nemi erőszakért, 73 személyt pedig emberölésért ítéltek el.

 

A büntetés-végrehajtási jogorvoslatról szóló törvény 2017. október 19-én lépett érvénybe, és ennek értelmében minden nem megfelelő körülmények között töltött harmincnapos szabadságvesztés után hat nappal csökkent az elítélt büntetési tétele. Már a törvény hatályba lépésének a napján szabadlábra helyeztek 529 elítéltet. (Mediafax)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'