50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 10.08

A Közös Agrárpolitikának a jövőben is a gazdák jólétét kell szolgálnia

A Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika megőrzése az egyik legfontosabb célkitűzésünk, az Európa Néppárt kongresszusán egyértelművé kell tenni az EPP ez irányú elkötelezettségét, emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő pénteken az Európai Néppárt politikai közgyűlésén, ahol a Helsinkiben november 7–8. között sorra kerülő kongresszusának előkészületi munkálatai zajlottak.

 

„A 2021–2027 közötti költségvetési tervezet kapcsán feszült viták zajlanak, ilyen hangulatban szükség van arra, hogy az Európai Néppárt kongresszusa álljon ki a Kohéziós Politika és a Közös Agrárpolitika mellett, hiszen ezek a helyi közösségek, európai régiók számára alapvető fontosságúak” – hangsúlyozta felszólalásában az RMDSZ EP-képviselője. 

 

Mint fogalmazott, az EPP-nek támogatnia kell a Közös Agrárpolitikát, ennek mindkét pillérjét, külön odafigyelve a családi farmokra és a fiatal gazdákra. „Ez nagyon fontos Erdélyben, akárcsak a közép- és kelet-európai régiókban. Erdélyben, az uniós csatlakozás óta eltelt tíz évben a Közös Agrárpolitika a vidéki lakosságnak fejlődését, jólétét szolgálta” – mutatott rá. Véleménye szerint az Európai Néppárt szavazóbázisa azt várja el az Európai Uniótól, hogy folytassa a jelenlegi politikákat és a kisközösségek modernizációs törekvéseit támogassa, ott fejlesszen, ahol erre kisebb az esély, hogy önerőből sikerül. „Ezért kell az EPP-nek határozott álláspontot közvetíteni annak érdekében, hogy megmaradjon a Kohéziós Politika jelenlegi finanszírozása, ugyanis ezen keresztül támogatják az európai közberuházások nagytöbbségét. Határozott kiállásunkkal ismételten jelezzük, hogy az európai régiók mennyire fontos szerepet kapnak a mi európai jövőképünk, az Európai Néppárt EU-s jövőképének kialakításában” – magyarázta Winkler Gyula, hozzátéve, az EPP a közpénz elköltésének hatékonyságát, a bürokrácia felszámolását, a pályázási folyamat egyszerűsítését szorgalmazza. „Így lehet elérni, hogy a kevésbé fejlett közösségekben végzett beruházások eredményesek legyenek. Az elmúlt évtizedek tapasztalata egyértelműen rávilágít, hogy a Kohéziós Politika az európai építkezés, az európai közberuházások legfontosabb motorjának számít. Álláspontunkat, vállalásunkat fontos közvetíteni az emberek felé is. Ezért is örömmel fogadtam, hogy az EPP helyi konzultációk elindítását kezdeményezte a Régiók Bizottságában. Ez lehetővé teszi, hogy az önkormányzati vezetők, szakpolitikusok az emberekkel találkozva nemcsak beszélhetnek az európai fejleményekről, az Európai Néppárt célkitűzéseiről, hanem a helyi közösség meglátásait, elvárásait is továbbíthatják, mert csak így tudjuk az emberek, a régiók és nemzeti közösségek Európáját kialakítani” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

 

Az Európai Néppárt politikai közgyűlésén Brüsszelben azokat a dokumentumokat elemezték, amelyek a Helsinkiben sorra kerülő kongresszuson lesznek napirenden. A kongresszuson vitára kerülő témák között szerepel a biztonságosabb, a méltányosabb és jóléti Európa kérdése, az Európai Unió fenntarthatósága és globális versenyképessége is. (rmdsz.ro)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'