JelenHaz
Csütörtök, 2019. december 12., 13.42

A Munkaügyi Felügyelőség vizsgálatot indított a gyergyószentmiklósi robbanás ügyében

A Munkaügyi Felügyelőség vizsgálatot indított a gyergyószentmiklósi robbanás ügyében
A Munkaügyi Felügyelőség vizsgálatot indított a gyergyószentmiklósi robbanás ügyében

A Munkaügyi Felügyelőség vizsgálatot indított a Gyergyószentmiklóson szombaton történt robbanás ügyében, de ennek eredményeit csak a szakvizsgálat véglegesítése után lehet majd tudni.

A szakvizsgálatot a Robbanékony anyagok országos intézménye végzi, nyilatkozta Paul Păcuraru munkaügyi miniszter a MEDIAFAX-nak hétfőn.

Paul Păcuraru miniszter hangsúlyozta, a Munkaügyi Felügyelőség a munka-biztonságról és egészségről szóló 2006/319-es törvény 29-es cikke alapján indított vizsgálatot. A törvény előírja, hogy a kollektív balesetek esetén, amelyeket rendkívüli események, mint például robbanások, okoztak, vizsgálatot kell indítani.

A miniszter kijelentette, amíg nem állapítják meg, hogy mi vezetett a robbanáshoz, a Munkaügyi Felügyelőség által elkezdett vizsgálatot nem tudják véglegesíteni. A szakértői vizsgálatot a Bányászat-biztonsági és Robbanás-védelem Országos Kutató-fejlesztő Intézet végzi.

Szombat reggel 23 személy sérült meg egy robbanás során egy gyergyószentmiklósi fafeldolgozó műhelyben.

A robbanás reggel 8 óra 15 perckor történt a Transilvania Industry fafeldolgozó vállalat egyik fűrészporszárítójában.

A Hargita megyei tűzoltók 4 perc alatt érkeztek a helyszínre, és mintegy negyedóra alatt eloltották a 25-30 négyzetméterre kiterjedt tüzet.

Az előzetes vizsgálatok szerint a robbanást egy szikra okozta, amely akkor keletkezett, amikor két munkás kinyitotta a siló ajtaját. Szakértők szerint köztudott, hogy a fűrészpor bizonyos hőmérsékleti és nedvességi viszonyok között ugyanúgy viselkedik, mint a puskapor.

Ugyanennél a vállaltnál március 14-én rövidzárlat okozott tüzet, akkor három munkás kapott szénmonoxid-mérgezést.

A sérülteket a gyár tulajdonosa kocsijával vitte a gyergyószentmiklósi kórházba. Később, szombat este ezek közül 10 személyt Bukarestbe vittek, ahol beutalták őket a plasztikai sebészet és égett betegek kórházba, a Floreasca kórházba és a Bagdasar Arseni kórházba.

Nagyon súlyos állapotban van az a tíz személy, aki a gyergyószentmiklósi robbanásban sérült meg. Testük 18–80 százalékát borítják égési sebek, legtöbbjüknél pedig a sebek a légutakat is érintették, így mechanikus ventillációval kezelik őket Bukarestben – nyilatkozta Raed Arafat a MEDIAFAX-nak vasárnap.

Az egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettese vasárnap a MEDIAFAX-nak elmondta: a Bagdasar-Arseni kórházba szállított személyt azonnal megműtötték, testének 18 százalékát borítják égési sebek, ezek azonban légutait is érintik, ezért mechanikus ventillációval kezelik.

A Floreasca sürgősségi kórházba szállított három személy állapota súlyos, testük 50-80 százlékát borítják égési sebek.

A bukaresti sebészetre  szállított hat személy közül egyiket kezelik mechanikus ventillációval. A sérültek testének 20-70 százalékát borítják égési sebek.

A gyergyószentmiklósi robbanásban megsérült személyek közül tizet szállítottak Bukarestbe szombat este. Nyolcan közülük kritikus állapotban vannak – nyilatkozta Bogdan Opriţa orvos, a Floreasca sürgősségi kórház szóvivője, a bukaresti rohammentő szolgálat (SMURD) koordinátora.

Mint mondta: hatan a sebészeti kórházban vannak, hárman a Florescában, egyet pedig a "Bagdasar Arseni" kórházba szállítottak.

A tíz sérültet katonai repülőgéppel szállították Marosvásárhelyről Bukarestbe.

Cristian Niţescu orvos, a bukaresti plasztikai sebészet és égett betegek kórház igazgatója szerint a beutalt hat sérült állapota továbbra is súlyos, az egyik beteget gépeken lélegeztetik. Arról a betegről van szó, akinek a testét 66 százalékban borítják égési sérülések. Az orvos elmondta, a betegnek bőr-donátorra van szüksége. A többiek közül három beteget hétfőn műtenek meg, kettőt pedig a rákövetkező nap.

A Florească sürgősségi kórházban fekvő három áldozat állapota szintén stabil.

„Az intenzív osztályon maradnak, a kezelés nagyon hosszú ideig tart” – mondta Bogdan Opriţa, a kórhát szóvivője a MEDIAFAX-nak.

A robbanás tizedik sérültje szintén bent marad a Bagdasar Arseni sürgősségi kórházban, az intenzív osztályon, állandó felügyelet mellett. „Fennáll a fertőzés és a deszhidratálás veszélye, ezért az égési sebek kezelése hosszú ideig tart, és rendkívüli figyelmet követel” – mondta Florian Bica, a kórház szóvivője.

MEDIAFAX

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'