Fölszálott a páva

JelenHaz
Vasárnap, 2019. október 20., 01.05

A pekingi olimpia bojkottjára szólítottak

A pekingi olimpia bojkottjára szólítottak
A pekingi olimpia bojkottjára szólítottak

A kínai nagykövetségre támadtak a Tibet kínai elnyomása ellen tüntetők vasárnap Hágában – közölte az AFP francia hírügynökség. Brüsszelben is több százan tiltakoztak vasárnap a tibeti zavargások miatt, itt azonban békésen folytatódott a demonstráció.

Hollandiában több mint 400 ember tiltakozott Kína jelenléte ellen a himalájai térségben. Mintegy száz tüntető letépte a kínai zászlót a kínai nagykövetség épületéről Hágában, és egy tibeti lobogót tűztek ki helyette. A holland rendőrség ezután megakadályozta, hogy a tüntetők betörjenek a követség épületébe. A tiltakozók a dalai lámát, Tibet száműzetésben élő vallási vezetőjét éltető, és Kínát szidó szlogeneket kiabáltak. Meg nem erősített források szerint a rendőrség letartóztatott két tüntetőt. A tüntetést szervező Nemzetközi Kampány Tibetért nevű szervezet felszólította a demonstrálókat, hogy békésen folytassák a tiltakozást.

Belgium fővárosában becslések szerint 300 tüntető gyűlt össze egy bírósági épület előtt. A tiltakozók tibeti zászlókkal vonultak fel. Tábláikon olyan feliratok voltak, amik a gyilkolás abbahagyására, és az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a kínai hatóságokat. A brüsszeli demonstráció szónokai a pekingi olimpiai játékok bojkottjára szólították fel a nyugati országokat.

A Bild am Sonntag tegnapi számában több német sportolót is idéz, akik azt mondják, gondolkoznak rajta, hogy részt vegyenek-e az augusztusi játékokon Pekingben.
(FH)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'