Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Péntek, 2019. november 15., 20.00

A román–magyar határátkelők lezárásával fenyegetőznek a romániai fuvarozók

A román–magyar határátkelők lezárásával fenyegetőznek a romániai fuvarozók, elégedetlenségük oka a magyar határrendészek „túlbuzgósága” az áruszállító nyergesvontatók ellenőrzése során. A határátkelőknél a kamionsorok a 25 kilométert is elérik.

 

Dorin Pop, az Európa fuvarozói munkáltató szövetség (APTE) 2002 Arad alelnöke szerdán a Mediafax tudósítójának elmondta, ha lezárják a határátkelőket, a Magyarországról érkező kamionok sem tudnak majd belépni Romániába.

 

„Azt tapasztaltuk, hogy a sofőrjeink több tucat órát állnak, amikor kifelé tartanak Romániából, mivel a magyar határrendészek túlbuzgók, és nagyon részletesen átvizsgálnak minden nyergesvontatót, amely belép Magyarország területére. Meg akarnak győződni, hogy a sofőrök kifizették az útdíjat, hogy az áru megfelel a kísérő papírokban leírtaknak, hogy nem visznek be embereket, valószínűleg migránsokat a kamionokban. A román oldalon gyorsan működnek a dolgok. Mi nem az ellenőrzést ellenezzük, hanem a késéseket, mert ha hatékonyan dolgoznának, nem jutnánk ilyen helyzetbe. Mi összezárjuk a sorainkat, és az elkövetkező napokban tiltakozó megmozdulásokat fogunk tartani, lezárjuk a határátkelőket Magyarország irányában, az áruszállító részen, nem ott, ahol az autók és a buszok közlekednek. Amikor lezárjuk a határátkelőket, a Magyarországról érkező kamionok sem tudnak majd belépni Romániába” – fejtette ki Pop.

 

Elmondása szerint a helyzet fájdalmas része, hogy a sofőrök 24 órás késéssel érnek célba, így több száz eurós büntetést kell fizetniük.

 

„Vannak sorok, amelyek a 25 kilométert is elérik. Mi minden lehetséges intézkedést megtettünk, a magyar fél pedig azt közölte, hogy a törvény előírásai szerint járnak el” – mondta az illetékes.

 

A Román Határrendészet applikációja szerint a kamionosoknak Nagylaknál 120 percet, Gyulavarsándnál 210 percet, Borsnál 300 percet, Peténél pedig 160 percet kell várakozniuk. (Mediafax)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'