MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 02.56

A tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet visszavonását kérik

A tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet, vitatott 17-es cikkelyének visszavonását kéri a Magyar Polgári Párt. Biró Zsolt, parlamenti képviselő, az oktatási szakbizottság tagja szakmaiatlannak, kivitelezhetetlennek és diszkriminatívnak tartja az említett rendeletet.

A szakmai szervezetekkel, a szakma képviselőivel, illetve az érintett gyerekek szüleivel folytatott konzultációt követően, arra kérjük Románia kormányát és a tanügyminisztert, hogy a 17-es cikkelyt azonnali hatállyal vonja vissza.

Elfogadhatatlan, hogy minden előkészület nélkül, a szakma és az érintett nemzeti közösség képviselőinek bevonása nélkül, tíz nappal az iskola kezdése előtt így módosítsák a tanügyi törvényt. A jelenlegi rendszerben, a kisebbségi oktatásban tanuló diákoknak, elemi osztályban az állam hivatalos nyelvét külön tanmenet szerint, a gyerekek anyanyelvét ismerő tanítók oktatják, olyan szakképzett (döntő többségében felsőfokú végzettséggel rendelkező) pedagógusok, akik román nyelv oktatásának módszertanából nem csak államvizsgáztak, de szaktudásukról a véglegesítő és a fokozati vizsgák alkalmával is tanúbizonyságot tettek. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy a magyar diákok ezen módszer alapján jobb eredményeket érnek el a román nyelv elsajátítása terén. Éppen ezért, a román nyelv külön tanmenet szerinti oktatásának felső osztályokba való kiterjesztését kell folytatni, nem pedig olyan tanárok kezébe adni a 6, 7 éves gyerekek képzését, akik megfelelő képesítéssel sem rendelkeznek, akiktől a 0–IV. osztályos módszertan teljesen idegen.

Egy ilyen intézkedés véleményünk szerint csak zavart kelthet és nem szolgálja a román nyelv elsajátításának megkönnyítését.

 

 

Marosvásárhely, 2018. szeptember 3.

 

A Magyar Polgári Párt nevében,

Biró Zsolt elnök


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'