https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.06

Áll a Székelyföld tábla

 
 
2008. május 29., 21.00
Csütörtök

A Kovászna Megyei Tanács május 29-én felállította az első Székelyföld-táblát a megye Brassó megyei határánál, Nagyajtán.

A megyei tanács képviselői a megye több polgármesterével és RMDSZ-es képviselőjével székely-ruhába öltözött gyerekek kíséretében, gyalogosan tették meg a mintegy 800 méteres távolságot a községtől a tábla felszerelésének helyszínére.

Demeter János megyei tanácselnök kijelentette, nem az a legfontosabb üzenete ennek a napnak, hogy hat hónapnyi adminisztratív munka és erőfeszítés után felállították a táblát, hanem az, hogy voltak fiatalok, akik magasba emeljék a megye zászlaját.

Hozzátette, ha a fiatalok továbbra is hordani fogják a megye zászlaját, és vigyázni fognak a táblára, azt jelenti, hogy van remény a jövőre a Háromszéken és a Székelyföldön.

 Demeter felhívást intézett minden helyi lakósnak, hogy legyenek büszkék a táblára.

A megyei tanácselnök rámutatott még, a mai eseménynek üzenetet kell hordoznia a jelenlegi generáció számára, és az üzenet így szól: " a fiataloknak nem a széthúzást kell örökölniük, hanem az egységet". Demeter hozzátette, minden polgárnak a Székelyföld fejlesztésére kell gondolnia.

  Végezetül Demeter hangsúlyozta, rövid időn belül felállítják a többi Székelyföld-táblát, az elsőt valószínűleg Berecken.

Az ünnepi beszédeket kulturális műsor követte.

A felszerelt tábla közepes méretű; 4 méter hosszú és 2,5 méter magas. Ez az első Székelyföld-tábla a hét közül, amelyet a megyei tanács el akar helyezni a megye határain.

A Kovászna Megyei Tanács március közepén 60 000 lejt utalt ki költségvetéséből a táblák elhelyezésére.

A megyei hatóságok Bikfalván, Kökösön, Illyefalván - Aldobolyon, Hídvégen, Nagyajtán, Ojtoztelepen és Ágostonfalván helyezik el a táblákat, amelyek a vidék jellegzetességeire utalnak. A közös elem a hét táblán a székelykapu lesz, illetve a Székelyföld felirat.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. május 30., 19.03 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Itt a képe:
http://erdely.ma/uploaded/images/8461523_nagy.jpg

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'