JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 16.25

Az ellenzék nyert Pakisztánban

Az ellenzék nyert Pakisztánban
Az ellenzék nyert Pakisztánban

A Musarraf-ellenes pártok győzelmét hozták a február 18-án megtartott parlamenti választások Pakisztánban. A decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto pártja szerezte a legtöbb mandátumot, míg a Nawaz Sharif vezette politikai alakulat futott be másodikként. A vereség ellenére Musarraf valószínűleg a helyén marad.

Az előzetes végeredmények szerint a Pakisztáni Néppárt (PPP) 84 helyet szerzett a pakisztáni parlamentben a 268-ból. Benazir Bhutto egykori pártja a Sindh tartományi választáson is többséget szerzett. A Nawaz Sharif vezette Pakisztáni Mozlim Liga 64 helyet szerzett az országos parlamentben, míg Punjab tartományban sikerült többséget szereznie. Pervez Musarraf jelenlegi elnök pártjának 36 hely jutott a parlamentben.

A hétfői parlamenti választásokkal egy időben tartományi választásokat is tartottak az ázsiai országban. Az ellenzéki pártok támogatói a győzelem hírére az utcára vonultak. Musarraf elmondta, hogy a választások eredményét elfogadja.

Elemzők szerint a választási eredmény következtében az elnöknek nem kell lemondania, de az egyértelmű vereség hatására rendkívüli erőfeszítésekre lesz szüksége, hogy hatalmát megtartsa.
(Wikipedia.org, BBC)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'