JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 20.17

Az EMNT több ezer erdélyi magyart ért el választási regisztrációs kampányával

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke szerint 44 ezer erdélyi magyart ért el a tanácsnak az idei magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos regisztrációs kampánya. Sándor Krisztina Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatójáról az MTI-hez eljuttatott közleményben számolt be az EMNT.

Sándor Krisztina elmondta: a tavaly ősszel indított regisztrációs kampány során 35 521 személynek ellenőrizték a regisztrációját, és 7115 személynek segítettek abban, hogy neve felkerüljön a választói névjegyzékbe. Az ügyvezető elnök közölte: a következő hat hétben tovább folytatják a munkát az irodáikban, és telefonos kapcsolatfelvétel alapján a terepen is. Emlékeztetett rá: március 24-ig kérhetik még a választói névjegyzékbe történő felvételt a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok.    Sándor Krisztina hangsúlyozta, hogy az EMNT irodahálózata jelentős tapasztalattal rendelkezik a regisztrációban és a levélszavazatok begyűjtésében, hiszen a 2014-es magyar országgyűlési választásokat és a 2016-os népszavazást megelőzően is hasonló feladatokat láttak el.
Szerinte a levélszavazatok célba juttatásának a legbiztonságosabb módja, ha ezeket az EMNT demokráciaközpontoknak nevezett irodáiba juttatják el. A tanács képviselői ezeket eljuttatják Magyarország csíkszeredai vagy kolozsvári főkonzulátusára. Az ügyvezető elnök szerint a demokráciaközpontokban a Köldökzsinór Program keretében nyújtott magyarországi anyasági támogatásokról is részletes tájékoztatást nyújtanak.
A sajtótájékoztatón Szakács Zoltán, az EMNT sepsiszéki elnöke arra kérte az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'