JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 20.14

Az EU kész reagálni az esetleges amerikai kereskedelmi korlátozásokra

Az Európai Unió kész azonnal reagálni, ha az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásokat léptet életbe vele szemben – hangsúlyozta hétfőn az Európai Bizottság szóvivője az amerikai elnök által kilátásba helyezett büntetőintézkedésekről szóló hírekkel kapcsolatban.

Margarítisz Szkínász a brüsszeli testület napi sajtóértekezletén leszögezte: készek „gyorsan és megfelelően” reagálni, amennyiben Washington korlátozásokat vezet be az európai kivitellel szemben. További részleteket azonban nem árult el.
Donald Trump előző héten azon véleményének adott hangot, hogy az EU méltánytalan az Egyesült Államokkal, és azt mondta, ez még az EU kárára válhat.
Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő hétfőn kiemelte, hogy az Európai Unió nem zéró összegű játszmaként tekint a kereskedelempolitikára, amelynek nyertesei és vesztesei vannak. „Mi, itt az EU-ban úgy gondoljuk, hogy a kereskedelemnek minden fél számára előnyösnek kellene lennie” – fogalmazott.
Hozzátette, az Európai Bizottság szerint a kereskedelemnek nyitottnak és tisztességesnek kell lennie, ugyanakkor világos szabályokon kell alapulnia.
Az amerikai elnök protekcionista kereskedelempolitikáját világszerte sokan bírálják, komoly visszhangot keltett például, hogy előző héten Donald Trump aláírta az – elsősorban Kínából – importált napelemekre és mosógépekre kivetett vámtarifákról szóló rendeletet. (MTI)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'