JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 12.03

Barroso: „Tibet Kína integráns része”

Barroso: „Tibet Kína integráns része”
Barroso: „Tibet Kína integráns része”

Tibet Kína része – jelentette ki ma Pekingben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután tárgyalt Ven Csia-pao kínai kormányfővel.

„Megerősítettem, hogy az Európai Unió kiáll Kína területi integritása és szuverenitása mellett, és ez természetesen vonatkozik Tibetre is” – mondta Barroso. A bizottsági elnök újságírók előtt közölte: ellenzi a pekingi olimpia bojkottját. Arról viszont nem szólt, hogy szerinte távol kell-e maradni az olimpia nyitó ünnepségétől, mint ahogy sok politikus korábban ezt felvetette a Pekingre való nyomásgyakorlás eszközeként, Kína elnyomó Tibet-politikája miatt.

„Az olimpiai játékoknak a világ ifjúságát kell ünnepelniük, ezért vagyok a bojkott ellen” – hangsúlyozta Barroso.   

Sárközy, aki éppen az olimpia idején lesz az Európai Unió soros elnöke, csütörtökön este kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy az unió "közös álláspontot" alakítson ki a nyitóünnepségen való részvételről.

A francia államfő megdöbbenését hangoztatta azzal kapcsolatban, ami Tibetben történt, de megerősítette: meg akarja teremteni a dalai láma és a kínai hatóságok közötti párbeszéd feltételeit.
(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'