JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 16.39

Beláthatatlan következményekkel járhat egy harmadik front

Mike Mullen tábornok
Mike Mullen tábornok

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha az Egyesült Államok Afganisztán és Irak után egy harmadik frontot nyit Iránban, nyilatkozta a pentagoni sajtóértekezleten Mike Mullen tábornok, a Vezérkari Főnökök Tanácsának elnöke.

A legfőbb amerikai katonai vezetőt arról kérdezték, hogy milyen következményei lennének annak, ha az Egyesült Államok, illetve Izrael hadereje megtámadná Iránt, a perzsa állam vitatott atomprogramja miatt. Az utóbbi időben mind gyakrabban vetődött fel, hogy Izrael lehetséges rakétacsapást tervez iráni nukleáris létesítmények ellen.

A teheráni vezetés szerint atomprogramjuk kizárólag békés, energetikai célokat szolgál. Az Egyesült Államok, és az Európai Unió ellenben azt állítja, hogy Irán a nukleáris programjával atomfegyvereket akar előállítani. „A térség földünk egyik leginkább ingatag és bizonytalan része, és nincs szükségem arra, hogy még labilisabbá váljon.” - mondta Mike Mullen tábornok arra a kérdésre válaszolva, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy Izrael még az év vége előtt megtámadja Iránt.

A Vezérkari Főnökök Tanácsának elnöke a beszélgetésben egyúttal párbeszédre szólította fel a washingtoni és teheráni vezetést.

(hirTV)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'