Kedd, 2018. december 11., 21.02

Belföld

Elhunyt Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspöke
Szerda, 2018. november 14., 06.00 (0 hozzászólás)
Az Erdélyi Református Egyházkerület szomorú szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy 2018. november 13-án D. dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspöke hirtelen elhunyt. »

Péntek, 2018. november 02., 04.00 (0 hozzászólás)
Jövő év májusa után Svájc feloldja a román állampolgárokkal szembeni munkaerő-piaci korlátozásokat – jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő Alain Berset svájci elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. »

Európa-pártiak vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy kontinensünk problémáit nem észleljük
Szerda, 2018. október 31., 04.00 (0 hozzászólás)
Az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb kihívást jelent a bizalom hiánya. Ezért reformra és újratervezésre van szükség, a problémákról őszintén, kendőzetlenül kell beszélni – hangsúlyozta Kelemen Hunor az Európai Bizottság Drumul către Sibiu elnevezésű bukaresti konferenciáján. »

Őrtűz ég a székely autonómia napján a Hargita megyei Farkaslaka feletti Gordon-tetőn 2018. október 28-án 											    MTI-fotó: Veres Nándor
Kedd, 2018. október 30., 04.00 (0 hozzászólás)
Több mint száz székelyföldi település közelében gyúltak őrtüzek vasárnap este a magaslatokon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett Székelyföld Autonómiájának Napján. Az autonómia napjának délelőttjén a székelyföldi templomokban is imádkoztak a régió autonómiájáért. »

Szombat, 2018. augusztus 11., 06.00 (0 hozzászólás)
Erőszakba torkollott a román diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a csendőrség rohamosztagai péntek éjszaka kiszorították a tüntetőket a bukaresti kormány székháza előtti Victoria térről, miután a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal. »

Csütörtök, 2018. augusztus 02., 04.00 (1 hozzászólás)
A ’90-es évekbe vetné vissza Romániát a nemzeti kisebbségek jogai szempontjából, ha az Alkotmánybíróság helyt adna Klaus Iohannis államfő óvásának, és korlátozná a kisebbségek nyelvhasználati jogait – hívta fel a figyelmet szerdán közzétett állásfoglalásában az ActiveWatch nevű bukaresti civilszervezet. »

Csütörtök, 2018. augusztus 02., 04.00 (0 hozzászólás)
Érthetetlennek és aggasztónak tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője, hogy Klaus Iohannis román államfő 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el. »

Szerda, 2018. augusztus 01., 04.00 (0 hozzászólás)
Az Európai Unió mind a 28 tagállamának nemzeti hatósága ellenőrizte a Minority SafePack kapcsán leadott támogatói nyilatkozatokat: 1 millió 320 ezer 246 aláírásból 1 millió 128 ezer 385-öt hagytak jóvá. »

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond  a Kolompos tábor megnyitóján Egerben 2018. július 30-án MTI-fotó: Komka Péter
Kedd, 2018. július 31., 06.00 (0 hozzászólás)
Kétszázmillió forintos keretösszeggel határon túli családszervezetek támogatására ír ki pályázatot ősszel a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága – jelentette be a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Egerben. »

MTI-fotó: Veres Nándor
Kedd, 2018. július 31., 04.00 (0 hozzászólás)
Nagyon fajsúlyos, lényegre törő, a hétköznapi politikai vitákon túlemelkedő, nemzetközi és geopolitikai elemekre koncentráló beszédet mondott Orbán Viktor – így értékelték a magyar miniszterelnök tusványosi beszédét a Magyar Idők által megszólaltatott szakértők. »

Csütörtök, 2018. június 21., 21.00 (0 hozzászólás)
Három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság csütörtökön hivatali visszaélésre való felbujtásért Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt, és elrendelte korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. Az ítélete nem jogerős. »

Csütörtök, 2018. június 21., 04.00 (0 hozzászólás)
Újabb módosításokkal egészítettük ki a szenátusban kivívott anyanyelvhasználati jogokat a képviselőház különbizottságában: a félreértelmezések és esetleges viták elkerülése végett leszögeztük, hogy az új közigazgatási törvénykönyv hatálybalépése előtt érvényes jogszabályok által előírt anyanyelvhasználati jogokat nem lehet visszavonni. »

Csütörtök, 2018. június 21., 04.00 (0 hozzászólás)
Évente hozzávetőlegesen akár 100 lejes megtakarítást eredményezhet az RMDSZ azon kezdeményezése, amelyről szerdán végső döntést hozott a képviselőház. 2019. január elsejétől nemcsak a háztartásokba beérkező ivóvíz után, hanem a háztartásokból kimenő szennyvízszolgáltatásra is 9 százalékos áfát kell fizetni. Ez utóbbira eddig 19 százalékos áfát fizettek az állampolgárok. »

Csütörtök, 2018. június 21., 04.00 (0 hozzászólás)
A szociális segélyek megítélésének feltételein szigorított a képviselőház szerdán ülésező, döntéshozó testülete. Az RMDSZ képviselőházi frakciója támogatta az erre vonatkozó törvénytervezetet, úgy értékelte, hogy nagy szükség van a szociális segélyeket szabályzó jogszabályi keret mielőbbi módosítására. »

Szerda, 2018. június 20., 09.00 (0 hozzászólás)
Több mint 246 millió eurót biztosít az Európai Unió kohéziós forrásokból észak-erdélyi közútfejlesztésre – jelentették be kedden Brüsszelben. »

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b-j) a Kárpát-medencei Magyar K
Péntek, 2018. február 09., 09.00 (0 hozzászólás)
A magyar kormány nemzetpolitikájában továbbra is az a meghatározó, hogy nem Budapestről kell megmondani, mi a jó a határon túli magyar közösségeknek, hanem nekik kell megmondani, milyen álláspontot képviseljen a kormány az érdekükben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Országházban. »

Péntek, 2018. február 09., 09.00 (0 hozzászólás)
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke szerint 44 ezer erdélyi magyart ért el a tanácsnak az idei magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos regisztrációs kampánya. Sándor Krisztina Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatójáról az MTI-hez eljuttatott közleményben számolt be az EMNT. »

Szerda, 2018. február 07., 09.00 (0 hozzászólás)
A bukaresti szenátus döntő házként elfogadta szerdán a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett a parlament elé. »

Szerda, 2018. február 07., 09.00 (0 hozzászólás)
A híradás szerint a térfigyelő kamerák rögzítették a várfal leomlását. A Maros megyei város polgármestere, Ovidiu-Dumitru Malancravean elrendelte a megsérült várfalszakasz bekerítését, a gépkocsiforgalom korlátozását a veszélyeztetett szakaszon, és a beomlott várfallal szomszédos falszakaszok megerősítését. »

Kedd, 2018. február 06., 16.00 (0 hozzászólás)
Indulatokat váltott ki az a Fehér megye kezdetét jelölő román és magyar nyelvű tábla, amelyet a Maros megyei önkormányzat helyezett ki a két megye határára. A táblát a kétnyelvűséget kifogásoló Florin Roman politikus szerint keddre a Maros megyei önkormányzat távolíttatta el. »

Kedd, 2018. február 06., 09.00 (0 hozzászólás)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Eurotrans Alapítványa 35 ezer erdélyi magyarnak segített a választási regisztrációban – közölte Nagy Zoltán Levente alapítványi elnökre hivatkozva kedden az RMDSZ hírlevele. »

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) megbeszélést folytat Liviu Dragnea román képviselőházi elnökkel (j2) Bukarestben
Hétfõ, 2018. február 05., 18.00 (0 hozzászólás)
Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják – mutatott rá Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután román kollégájával tárgyalt. Kihangsúlyozta, hogy ebben egyetértés van közte Teodor Melescanu között. »

Hétfõ, 2018. február 05., 18.00 (0 hozzászólás)
Homofób tiltakozók egy zajos csoportja miatt le kellett állítani Bukarestben az AIDS-ellenes küzdelemről szóló, Percenként 120 szívverés (120 battements par minute) című francia filmdráma vetítését vasárnap este a Román Parasztmúzeumban (MTR) – közölte a Hotnews.ro hírportál. »

Péntek, 2017. augusztus 25., 04.00 (0 hozzászólás)
„A mi legnagyobb fegyverünk 2017-ben a tudás és az információ. Mi mind, akik most itt vagyunk, dolgozni és tenni akarunk. Ez a tábor rólunk szól, nektek szól” – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök az RMDSZ és a MIÉRT politikai edzőtáborának megnyitóján csütörtökön, Zeteváralján. »

Péntek, 2017. július 28., 04.00 (0 hozzászólás)
Románia laboratóriumi vizsgálatok alapján kilenc élelmiszer esetében talált eltérést a Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott azonos termékek összevetése következtében – jelentették be szerdán a román hatóságok. »

Szerda, 2017. július 26., 09.00 (0 hozzászólás)
Letett a kormány arról, hogy úgynevezett szolidaritási adót vessen ki a jól kereső munkavállalókra – jelentette be Mihai Tudose miniszterelnök kedden. »

Szerda, 2017. július 26., 04.00 (0 hozzászólás)
Három év múlva kezdheti el ismét az oltóanyagok gyártását a fővárosi Cantacuzino Intézet – jelentette ki a napokban Florian Bodog. Az egészségügyi miniszter szerint új termelési vonalra van szükség, hiszen az intézet kutatási részlege kiváló. »

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn. Mellette jobbra Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának
Szombat, 2017. július 22., 19.00 (0 hozzászólás)
A magyar külpolitika vezérlő csillaga a magyar érdek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) a közönségből érkező kérdések egyikére válaszolva szombaton. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'