JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 13.22

Belföld

Szerda, 2019. október 02., 04.00 (0 hozzászólás)
Romániai regionális gázipari kereskedelmi platform létrehozásáról állapodott meg a román gázhálózatot üzemeltető Transgaz állami vállalat az Austrian Central European Gas Hub (CEGH) osztrák társasággal – közölte az Agerpres hírügynökség kedden. A 2020 februárjáig létrehozandó Romanian Gaz Hub (RGH) nevű részvénytársaságban a román félnek 51, az osztráknak 49 százalékos részesedése lesz. »

Nemzetstratégiáról, magyar küldetésről az EMI-táborban
Vasárnap, 2019. augusztus 11., 04.00 (0 hozzászólás)
Az egyéni és közösségi szerepvállalás fontosságától a szülőföldön való megmaradás feltételein át Magyarország nemzetstratégiájáig számos kérdés került kibeszélésre a Magyar nemzetstratégia Erdélyben és a Kárpát-medencében címmel tartott panelbeszélgetésen szombaton az EMI-táborban. »

Hétfõ, 2019. augusztus 05., 06.00 (0 hozzászólás)
Az augusztus 7-én, ma rajtoló EMI-tábor előadásaiban és kerekasztal-beszélgetéseiben idén is főszerepet kapnak a történelmi, nemzetpolitikai, közéleti kérdések, de hagyományőrzéssel, néprajzzal kapcsolatos programpontok is színesítik a rendezvény mindennapjait. »

Összmagyar középiskolás tábor nyílt Sátoraljaújhelyen
Hétfõ, 2019. augusztus 05., 06.00 (0 hozzászólás)
Minden kiváló nyári tábornak van egy kerettörténete, a Rákóczi Szövetség táboráé maga a haza, a bajtársiasság és a testvériség – mondta Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Sátoraljaújhelyen. »

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30. Bálványosi Nyári Szabadeg
Vasárnap, 2019. július 28., 06.00 (0 hozzászólás)
Ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, biztató pályán van, további fejlődését pedig nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély – hangoztatta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában. »

Szombat, 2019. július 27., 04.00 (0 hozzászólás)
Mihai Fifor stratégiai ügyekért felelős kormányfőhelyettest jelölik az ügyvivő belügyminiszteri tisztségre, miután Nicolae Moga lemondott – nyilatkozták a Mediafax hírügynökségnek az intézményből származó források. »

Szombat, 2019. július 27., 04.00 (0 hozzászólás)
A hétfői nap során egy, a craiovai Romanescu parkban meggyilkolt lány ügyében is kihallgatták a nyomozó hatóságok Gheorghe Dincát – közölték a Mediafax hírügynökséggel nyomozati források. »

Szombat, 2019. július 27., 04.00 (0 hozzászólás)
Az EU 2021–2027 közötti pénzügyi keretének egyeztetései során a bukaresti kormány nem fogadhatja el, hogy a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika finanszírozása csökkenjen – mondta kedden Winkler Gyula dévai sajtótájékoztatóján. »

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előadást tart az Együtt a Kárpát-medencében! című nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) harmadik napjá
Péntek, 2019. július 26., 06.00 (0 hozzászólás)
A magyar állam támogatja a külhoni magyar pártokat és szervezeteket, mert ez a magyar nemzeti érdek, és ez következik a magyar alkotmányból – jelentette ki pénteken Tusnádfürdőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén. »

Kelemen: Végigcsináltam két kampányt, ha kell, jöhet a harmadik
Péntek, 2019. július 26., 06.00 (0 hozzászólás)
Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke pénteken úgy nyilatkozott, a szövetségnek lesz önálló jelöltje az őszi államelnök-választásokon, kilétéről a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén döntenek. »

Péntek, 2019. április 05., 06.00 (0 hozzászólás)
Vádat emelt a román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség három román–magyar kettős állampolgárságú férfi ellen, akik állítólagos fegyverkereskedőként szerepeltek a brit Sky News csatorna egyik 2016-ban sugárzott dokumentumfilmjében – közölte csütörtökön az ügyészség. »

Péntek, 2019. április 05., 06.00 (0 hozzászólás)
Ismételten támogatásáról biztosította a román Laura Codruța Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) csütörtökön. »

Péntek, 2019. március 29., 06.00 (0 hozzászólás)
Az OTP romániai leánybankja elnyerte az év bankja címet Romániában, és megkapta a legjobb jelzáloghitelt nyújtó pénzintézet elismerést is – közölte kedden a pénzintézet. »

Péntek, 2019. március 29., 06.00 (0 hozzászólás)
Csak az ügyész engedélyével hagyhatja el Romániát az európai főügyészi tisztségre esélyes Laura Codruța Kövesi, aki ellen bűnvádi eljárást indított az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló speciális ügyészség (SIIJ) – erősítette meg pénteken a román legfőbb ügyészség. »

Péntek, 2019. március 22., 06.00 (0 hozzászólás)
A  Román Akadémia szerint az 1918-as Gyulafehérvár Nyilatkozat nem ígért autonómiát a kisebbségeknek, akik pedig számon akarják kérni a dokumentum bármilyen részletének betartását, azoknak előbb el kellene ismerniük annak lényegét, Erdély és Románia egyesülését. »

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kezet fog a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános
Péntek, 2019. március 22., 06.00 (0 hozzászólás)
Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg, együttműködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságával – közölte Soltész Miklós pénteken Budapesten. »

Befagyasztották a lakossági villamos energia árát
Péntek, 2019. március 01., 06.00 (0 hozzászólás)
Egyéves szabadpiaci időszak után péntektől ismét az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) megszabta, az eddigivel megegyező áron vásárolhatják a villamos energiát a lakossági fogyasztók Romániában. »

Winkler Gyula és Vincze Loránt került befutó helyre az RMDSZ jelöltlistáján
Péntek, 2019. március 01., 06.00 (0 hozzászólás)
Az újabb mandátumra pályázó Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt, és Vincze Lorántot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökét sorolta befutónak számító helyre pénteki kolozsvári ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Állandó Tanácsa. »

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszél a párt kolozsvári kongresszusán  Fotó: MTI/Biró István
Péntek, 2019. február 22., 06.00 (0 hozzászólás)
Újra Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombaton kolozsvári kongresszusán. »

A pragmatikus transzilvanista politika folytatását ígérte Kelemen Hunor
Péntek, 2019. február 22., 06.00 (0 hozzászólás)
A pragmatikus transzilvanista politika folytatását ígérte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán szombaton elmondott beszámolójában Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. »

Péntek, 2019. február 22., 06.00 (0 hozzászólás)
Nyilatkozatot írtak alá Kolozsváron az Európai Unióban való közös néppárti fellépésről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetői. »

Fotó: MTI/Biró István
Péntek, 2019. február 22., 06.00 (0 hozzászólás)
Semjén Zsolt szerint teljes a bizalmi együttműködés Orbán Viktor és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök között, de az RMDSZ és a Fidesz-KDNP szövetségéről nem a politikusok állapodtak meg: ezt az erdélyi magyar választók kényszerítették ki. »

Péntek, 2019. február 22., 06.00 (0 hozzászólás)
Mind a jobb-, mind a baloldali román politikai erők képviselői az RMDSZ együttműködését kereső üzenettel üdvözölték pénteken Kolozsváron az RMDSZ kongresszusát. »

Péntek, 2019. február 15., 06.00 (0 hozzászólás)
Megkérdőjelezte az ellene bűnvádi eljárást folytató ügyészek elfogulatlanságát, és lecserélésüket kérte Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, akit gyanúsítottként idézett be pénteken a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ). »

Péntek, 2019. február 15., 06.00 (0 hozzászólás)
Diktatórikus vezetéssel, az autonómiaküzdelem eredményességének veszélyeztetésével vádolja Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét öt székely szék tanácsának elnöke. »

A parlament elfogadta Románia költségvetését
Péntek, 2019. február 15., 06.00 (0 hozzászólás)
Pénteki együttes ülésén a román parlament két háza elfogadta az idei állami költségvetést, amely megnövelt, GDP-arányosan 2,76 százalékos államháztartási hiánnyal számol. »

Péntek, 2019. február 08., 06.00 (0 hozzászólás)
Február 11-től a Magyar Polgári Párt (MPP) minden irodájában lehetőség lesz arra, hogy a lakosság aláírásával támogassa a Magyar Polgári Párt által az ügyészségre benyújtott, Dan Tanasă elleni panaszt. »

Péntek, 2019. február 08., 06.00 (0 hozzászólás)
Az európai uniós tagállamok többségéhez hasonlóan az EU tanácsának soros elnökségét ellátó Románia is elismerte pénteken Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetőjét a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'