Hétfõ, 2018. május 21., 15.54

Belföld

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b-j) a Kárpát-medencei Magyar K
Péntek, 2018. február 09., 09.00 (0 hozzászólás)
A magyar kormány nemzetpolitikájában továbbra is az a meghatározó, hogy nem Budapestről kell megmondani, mi a jó a határon túli magyar közösségeknek, hanem nekik kell megmondani, milyen álláspontot képviseljen a kormány az érdekükben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Országházban. »

Péntek, 2018. február 09., 09.00 (0 hozzászólás)
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke szerint 44 ezer erdélyi magyart ért el a tanácsnak az idei magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos regisztrációs kampánya. Sándor Krisztina Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatójáról az MTI-hez eljuttatott közleményben számolt be az EMNT. »

Szerda, 2018. február 07., 09.00 (0 hozzászólás)
A bukaresti szenátus döntő házként elfogadta szerdán a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett a parlament elé. »

Szerda, 2018. február 07., 09.00 (0 hozzászólás)
A híradás szerint a térfigyelő kamerák rögzítették a várfal leomlását. A Maros megyei város polgármestere, Ovidiu-Dumitru Malancravean elrendelte a megsérült várfalszakasz bekerítését, a gépkocsiforgalom korlátozását a veszélyeztetett szakaszon, és a beomlott várfallal szomszédos falszakaszok megerősítését. »

Kedd, 2018. február 06., 16.00 (0 hozzászólás)
Indulatokat váltott ki az a Fehér megye kezdetét jelölő román és magyar nyelvű tábla, amelyet a Maros megyei önkormányzat helyezett ki a két megye határára. A táblát a kétnyelvűséget kifogásoló Florin Roman politikus szerint keddre a Maros megyei önkormányzat távolíttatta el. »

Kedd, 2018. február 06., 09.00 (0 hozzászólás)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Eurotrans Alapítványa 35 ezer erdélyi magyarnak segített a választási regisztrációban – közölte Nagy Zoltán Levente alapítványi elnökre hivatkozva kedden az RMDSZ hírlevele. »

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) megbeszélést folytat Liviu Dragnea román képviselőházi elnökkel (j2) Bukarestben
Hétfõ, 2018. február 05., 18.00 (0 hozzászólás)
Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják – mutatott rá Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután román kollégájával tárgyalt. Kihangsúlyozta, hogy ebben egyetértés van közte Teodor Melescanu között. »

Hétfõ, 2018. február 05., 18.00 (0 hozzászólás)
Homofób tiltakozók egy zajos csoportja miatt le kellett állítani Bukarestben az AIDS-ellenes küzdelemről szóló, Percenként 120 szívverés (120 battements par minute) című francia filmdráma vetítését vasárnap este a Román Parasztmúzeumban (MTR) – közölte a Hotnews.ro hírportál. »

Péntek, 2017. augusztus 25., 04.00 (0 hozzászólás)
„A mi legnagyobb fegyverünk 2017-ben a tudás és az információ. Mi mind, akik most itt vagyunk, dolgozni és tenni akarunk. Ez a tábor rólunk szól, nektek szól” – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök az RMDSZ és a MIÉRT politikai edzőtáborának megnyitóján csütörtökön, Zeteváralján. »

Péntek, 2017. július 28., 04.00 (0 hozzászólás)
Románia laboratóriumi vizsgálatok alapján kilenc élelmiszer esetében talált eltérést a Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott azonos termékek összevetése következtében – jelentették be szerdán a román hatóságok. »

Szerda, 2017. július 26., 09.00 (0 hozzászólás)
Letett a kormány arról, hogy úgynevezett szolidaritási adót vessen ki a jól kereső munkavállalókra – jelentette be Mihai Tudose miniszterelnök kedden. »

Szerda, 2017. július 26., 04.00 (0 hozzászólás)
Három év múlva kezdheti el ismét az oltóanyagok gyártását a fővárosi Cantacuzino Intézet – jelentette ki a napokban Florian Bodog. Az egészségügyi miniszter szerint új termelési vonalra van szükség, hiszen az intézet kutatási részlege kiváló. »

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn. Mellette jobbra Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának
Szombat, 2017. július 22., 19.00 (0 hozzászólás)
A magyar külpolitika vezérlő csillaga a magyar érdek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) a közönségből érkező kérdések egyikére válaszolva szombaton. »

Csütörtök, 2017. július 20., 09.00 (0 hozzászólás)
Változó intenzitással és célországokkal, de folyamatos az erdélyi magyarság kivándorlása, s az utóbbi időben fokozottan érinti a szórványterületeket – hangzott el a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szerdai panelbeszélgetésén. »

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján 2017. július 19-én. Mellette Németh Zsolt, az
Csütörtök, 2017. július 20., 04.00 (0 hozzászólás)
Sarokkövéhez érkezett a magyar nemzet 2010-ben elkezdődött közjogi egyesítése, a napokban adták be az egymilliomodik állampolgársági kérelmet – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitóján. »

Szerda, 2017. július 19., 04.00 (0 hozzászólás)
A védelmi minisztérium közleményt adott ki csütörtökön azt követően, hogy Klaus Iohannis államfő nem kapott meghívót a Repülés Napjára szervezett bukaresti eseményekre – bocsánatot kértek a tévedésért, és jelezték, hogy Adrian Țuțuianu tárcavezető kérte a bürokratikus problémák elhárítását. »

Kedd, 2017. július 18., 06.00 (0 hozzászólás)
Mihai Tudose miniszterelnök hétfőn bejelentette, a kormány lemondott az üzleti forgalom megadózásáról, azonban még zajlanak a szimulációk a szolidaritási adó kapcsán. A kormányfő nem tudta megmondani, hogy mi lenne a jövedelemküszöb, ha kivetnék az új adót. »

Kedd, 2017. július 18., 06.00 (0 hozzászólás)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfőn egy sajtótájékoztató keretében indította el a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés online aláírási kampányát. »

Fotó: presidency.ro
Hétfõ, 2017. július 17., 06.00 (0 hozzászólás)
A helyi és regionális autonómia segíti, az etnikai autonómia gátolja a fejlődést – hangoztatta Klaus Iohannis államfő kedden azon a fórumon, amelyet több mint száz székelyföldi önkormányzati vezető részvételével rendeztek a csíkszeredai megyeházán. »

Csütörtök, 2017. április 20., 18.00 (0 hozzászólás)
Kitűzte Erdély történelmi zászlaját csütörtökön nagyváradi irodájának erkélyére Tőkés László EP-képviselő, aki szerint ez a szimbólum a sokféleséget jelképezi. »

Csütörtök, 2017. április 20., 04.00 (0 hozzászólás)
Kolozsváron tartja május 17. és 21. között éves kongresszusát az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, a FUEN elnöke és Kelemen Hunor, a házigazda szerepét betöltőRMDSZ elnöke. »

Szerda, 2017. április 19., 04.00 (1 hozzászólás)
Elutasította a bukaresti képviselőház szerdán a zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló törvényhozói kezdeményezést, amely elfogadása esetén ellehetetlenítette volna a székely zászló kitűzését, illetve a székely himnusz megszólaltatását, nemcsak közintézményekben, hanem az ország egész területén. »

Kedd, 2017. április 18., 18.00 (0 hozzászólás)
Az idei beiskolázási adatok 85 százalékos feldolgozottsága alapján 8.878 gyermek iratkozott be magyar osztályba. Magyari Tivadar oktatásügyért felelős ügyvezető alelnök szerint ez az RMDSZ „Minden magyar gyermek számít” beiskolázási kampányának is köszönhető. »

Hétfõ, 2017. április 17., 04.00 (0 hozzászólás)
Romániában csaknem 1330 menedékkérőt tudnak elhelyezni az e célból kialakított befogadó központokban, jelenleg pedig a helyek több mint 70 százaléka foglalt – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a román bevándorlási hivatal (IGI) sajtószolgálata. »

Felnőttkorban is hasznosak lehetnek a védőoltások
Hétfõ, 2017. április 17., 04.00 (0 hozzászólás)
A gyermekkorban adható és adandó védőoltások mellett nem árt gondolni a felnőttkorban kérhető védőoltásokra is – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. »

Csütörtök, 2017. február 02., 06.00 (0 hozzászólás)
Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt szerda este: a kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük. »

Szerda, 2017. február 01., 06.00 (0 hozzászólás)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem ért egyet a román kormány döntésével, amely kedd este sürgőségi kormányrendelettel módosította a büntetőtörvénykönyvet (Btk.) és a büntetőeljárást – közölte szerdán közleményben az RMDSZ. »

Szerda, 2017. február 01., 06.00 (0 hozzászólás)
Néhány órával elfogadása után, szerdára virradóra megjelent a Hivatalos Közlönyben a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, annak ellenére, hogy a jogszabály gyors elfogadása ellen több mint tízezer ember tüntetett Románia nagyvárosaiban. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas