JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 11.53

Boc nem akar alkotmánymódosítást

Boc nem akar alkotmánymódosítást
Boc nem akar alkotmánymódosítást

Emil Boc a PD-L elnöke kijelentette, Románia nem engedheti meg magának, hogy nekilásson az alkotmánymódosítás folyamatának csupán a PSD finnyáskodása miatt.

Hozzátette, el lehet törölni a kormánytagok immunitását a miniszteri felelősségről szóló törvény módosításával.

Emil Boc kijelentette, „arculat-építő eszköz, politikai petárda” a PSD-nek az a javaslata, hogy módosítsák meg az alkotmányt a magas rangú tisztségviselők immunitásának eltörlése érdekében. Ennek célja, hogy elvonja a közvélemény figyelmét a Năstase-Mitrea botrányról.

„Az elsőfokú prioritás az, hogy az igazságszolgáltatás ne jusson a kezükre” – mondta Boc.

Azt állította, az alkotmányt nem lehet pontok szerint megváltoztatni, hanem csak úgy, ha az összefüggő intézményekről szóló fejezetek mindegyikén módosítunk.

Boc emlékeztetett rá, hogy a demokrata-liberálisok már bejelentették, hogy ősszel benyújtanak egy módosító tervezetet a miniszteri felelősség törvényéhez, amely előírná, hogy a szenátus, a képviselőház és az államelnök tudomást kell vegyen, és jóvá kell hagyja az ügyészségnek a bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kérését.

Mircea Geoană PSD-elnök vasárnap tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, a parlamenti ülésszak elején a PSD benyújt egy, az alkotmányt módosító javaslatot, amely törölné az alaptörvényből, hogy az államelnök, a kormány és a parlament tagjai immunitást élveznek.

A PSD elnöke hangsúlyozta, a képviselők és a szenátorok létszámának egy negyedére van szükség a módosító javaslat elfogadásához, a PSD-nek pedig megvan a szükséges számú parlamenti képviselője.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'