Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 05.58

Csak az MSZP és a Fidesz jutna be a parlamentbe

 
 
2008. július 23., 21.15
Szerda

Ha vasárnap lennének választások továbbra is csak az MSZP és a Fidesz jutna be a parlamentbe, az SZDSZ és az MDF viszont nem – olvasható a TÁRKI júliusi felmérésének összegzésében, amelyet a közvélemény-kutató cég szerdán juttatott el az MTI-nek.

A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében júliusban 33 százalék - a júniusi 32-höz és a májusi 35-höz képest. Az MSZP tábora – szintén a teljes lakosságon belül – július hónapban 16 százaléknyi, szemben a júniusi 17 és a májusi 14 százalékos támogatottsággal. A TÁRKI kutatása megállapította, hogy a pártválasztók körében a Fidesz 31 százalékponttal vezet az MSZP előtt.

Az adatok alapján a szocialista párt szavazóinak elkötelezettsége nőtt az elmúlt hónapokban: a biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 29 százalékon áll (júniusban 27 százalék volt ez az arány), míg a Fideszé ebben a hónapban 61 százalék, amely megegyezik a júniusban mért adatokkal.

Az MSZP támogatottsága a tavaszi mélyponthoz képest azért javult, mert az idősek, a budapestiek és a felsőfokú végzettségűek körében az elmúlt hónapokban valamelyest nőtt a népszerűsége a kutatás szerint. Ez azonban nem változtat azon, hogy a Fidesz jelentősen vezet a kormánypárt előtt – tették hozzá.

A kutatás rámutatott arra is, hogy az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2, a pártválasztók között, pedig 4 százalék – csakúgy, mint az MDF tábora. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2, az MDF, pedig 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A többi politikai párt támogatottsága továbbra is alig mérhető – jegyzik meg.

Egy most vasárnapi választáson – folytatták – a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan a júniusi 57-tel szemben.

(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'